Αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι προβολές στη Θεσσαλονίκη, το 8ο Πανόραμα Ταινιών Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ μεταφέρεται στην Αθήνα για να αναδείξει τη χάρη του στο αθηναϊκό κοινό.
Στόχος του Πανοράματος είναι να φτάσει η δουλειά των φοιτητ(ρι)ών του τμήματος σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, αυτήν την φορά σε νέο χώρο, στον κινηματογράφο Studio New Art Cinema (Σταυροπούλου 33) στη Πλατεία Αμερικής την Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 18:00.
Πολλές από αυτές τις ταινίες έχουν ήδη ταξιδέψει σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας πλήθος τιμητικών διακρίσεων και βραβεία.
Η προβολή στην Αθήνα θεωρούμε πως είναι αναγκαία, μιας και το κινηματογραφικό γίγνεσθαι της χώρας εδρεύει εκεί. Ειδικά φέτος, με τον αριθμό ρεκόρ για την διοργάνωσή μας!
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:
Τρίτη 9 Ιουλίου, 18:00-23:00:
The Way the Waves Sound (11min)
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Παπαϊωάννου & Αχιλλέας Γούναρης
Μια παρέα τεσσάρων φίλων πλήττεται από μια ξαφνική απώλεια. Έναν χρόνο αργότερα, οι μνή μες επιστρέφουν, ταξιδεύοντας τους μέσα στον χρόνο, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης με το τραγικό παρελθόν τους.
Εποχή Κυνηγιού (19min)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Θεοχαρίδης
Ο Νίκος, ένας χαμηλών τόνων άνδρας, εργάζεται ως βοηθός λογιστή, σε μια ασφαλιστική εταιρεία που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ο βασικός λογιστής της εταιρείας και ανώτερος του, κύριος Αλεξανδρίδης, είναι ένας απαιτητικός και αγενής άνδρας, ο οποίος εκμεταλλεύεται τον Νίκο και τη δουλειά του. Όταν ένα βράδυ, ο Νίκος βλέπει τυχαία στον δρόμο, δύο άνδρες να απειλούν τον κύριο Αλεξανδρίδη, οι ισορροπίες στη ζωή του Νίκου αλλάζουν.
Ο Εφευρέτης (6min)
Σκηνοθεσία: Τάσος Σταμνάς
Η ταινία “O εφευρέτης” αναφέρεται στη ζωή του Γιώργου Παραπονιάρη, ενός αχθοφόρου από την Καλαμάτα, όπως την περιγράφουν η κόρες του Αλεξάνδρα και Τασία.
Behind The Painting (3min)
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Αδαμάκη
Όταν η ζήλια και οι ανασφάλειες κάνουν αισθητή την παρουσία τους, οι σχέσεις των ανθρώπων κλονίζονται και σταδιακά «πεθαίνουν». Δύο ζωγράφοι, με διαφορετική ιδιοσυγκρασία, συγκρούο νται με βλέμματα και ήχους. Όσο καμία δεν υποχωρεί, η σχέση τους οδεύει προς το τέλος.
Fatale (8min)
Σκηνοθεσία: Εύα Σταθεροπούλου
Η Μάρθα, καθώς μακιγιάρει μια πελάτισσα, της μιλά για το χθεσινό ρομαντικό δείπνο που ετοίμασε για τον άντρα της. Όταν αργότερα γυρίσει σπίτι της, θα χρειαστεί κι η ίδια να ξεβαφτεί.
Άνυδρος (7min)
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Τζίνα
Ο άνυδρος ανοίγει την εξώπορτα του διαμερίσματος του. Πάνω στο πατάκι βρίσκεται ένα μπουκάλι με νερό: «ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ». Το παίρνει και κλείνει την πόρτα πίσω του. Επόμενη μέρα. Ο άνυδρος ανοίγει την εξώπορτα του διαμερίσματος του. Πάνω στο πατάκι βρίσκεται ένα μπουκάλι με νερό: «ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ». Το παίρνει και κλείνει την πόρτα πίσω του. Η αναμονή του επόμενου μπουκαλιού, η αναμονή του τέλους. Επόμενη μέρα. Επόμενη μέρα. Επόμενη μέρα. Επόμενη μέρα. Ο άνυδρος ανοίγει την εξώπορτα του διαμερίσματος του. Πάνω στο πατάκι δεν βρίσκεται τίποτα. Το αίσθημα της αναμονής, υπομονή, ανθρώπινη υπέρβαση, αυτοθυσία, η τραγικότητα του νερού.
The outsiders of Abrantes (13min)
Σκηνοθεσία: Barbara Louise
Η καθημερινότητα και οι εμπειρίες τριών φοιτητών Erasmus που περνάνε το χρόνο τους στη μικρή πόλη Abrantes της Πορτογαλίας.
Μανδραγόρας (6min)
Σκηνοθεσία: Ίρις Θεοχάρης
Μια νεαρή κοπέλα βιώνει έναν εφιάλτη εγκυμοσύνης.
Μουσικά Σπίτια (13min)
Σκηνοθεσία: Ευθύμιος Βούκιας & Ιωάννα Παλέντζα
Πού στεγάζεται η diy μουσική σκηνή στη Θεσσαλονίκη; Ακολουθώντας τους Paranoid Reverb, ανακαλύπτουμε ότι στην πραγματικότητα πολλές μπάντες αναζητούν να βρουν έναν δικό τους αυτοδιαχειριζόμενο χώρο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που θα τους δίνει την ελευθερία και την άνεση για καλλιτεχνική δημιουργία. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό σε μια πόλη που εκμεταλλεύεται κάθε ελεύθερο χώρο με κερδοσκοπικές και επιχειρηματικές πρακτικές, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα τους; (μπορεί να τροποποιηθεί).
Farewell (4min)
Σκηνοθεσία: Γεώργιος Σιχλιμοίρης
Χρησιμοποιείται για να εκφράσει Καλές Ευχές στον χωρισμό.
Ρυθμοί της πόλης: Το παρκούρ στην Θεσσαλονίκη (28min)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γραμματικός
Στο ντοκιμαντέρ “Ρυθμοί της Πόλης” ακολουθούμε μία ομάδα αθλητών παρκούρ σε μία διάρκεια μερικών ημερών και μέσα από αυτό παρουσιάζεται η κουλτούρα του παρκούρ στην Θεσσαλονίκη, η καθημερινότητα των προπονήσεων που κάνουν, τα σημεία ή τα “σποτς” που γίνονται αυτές, διάφορες γνώμες και εξηγήσεις μέσα από συνεντεύξεις και φυσικά, τρελά κόλπα. Αυτό το έργο έχει στόχο να φέρει τον καθημερινό άνθρωπο πιο κοντά στο παρκούρ και να αναπτύξει ένα καλό επίπεδο οικειότητας μεταξύ κοινού και του αθλήματος αυτού.
A Happy Dystopia (8min)
Σκηνοθεσία: Πέρσα Εμινίδου
Για το πως η θλίψη γεννά την χαρά και η μία τρώει την άλλη.
Μισαγαπιστές / Lovehaters (15min)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λινάρδος
Δύο ερωτευμένοι προσπαθούν να πεθάνουν ταυτόχρονα, καθώς έτσι πιστεύουν πως δεν θα χωρίσουν ποτέ. Μια αλληγορία για τον ιδανικό έρωτα, προσπαθώντας να χωρέσει όλα όσα θέλει να πει για τη ζωή μέσα σε 15 λεπτά.
Άπιστος Θωμάς (1min)
Σκηνοθεσία: Στέλλα Καραγιάννη
Ο μεγαλύτερος εχθρός της δημιουργικότητας είναι η αμφιβολία. Η επαφή με το δημιουργό σώμα εξασφαλίζει την αναγνώριση και τη δέσμευση στην ιδέα που γεννιέται.
The Garden Florist (9min)
Σκηνοθεσία: Τάσος Σταμνάς
Το ντοκιμαντέρ μας φέρνει σε επαφή με την ιστορία του Χρήστου Σακελλάρη, Έλληνα μετανάστη στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 20ου αιώνα και το ένα και μοναδικό ταξίδι που έκανε πίσω στην πατρίδα του.
Lost in Auth (16min)
Σκηνοθεσία: Παντελής Κορνάρος
Μια ομάδα φοιτητών κινηματογράφου επιστρέφουν στον καθηγητή τον εξοπλισμό που είχαν δανειστεί για να γυρίσουν την ταινία τους. Ο καθηγητής ανακαλύπτει ότι ο εξοπλισμός είναι χαλασμένος και ανακρίνει έναν έναν τους φοιτητές για να μάθει ποιος είναι ο υπεύθυνος. Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη.
Οι Μονόκεροι υπάρχουν (24min)
Σκηνοθεσία: Μηλένα Περδικάρη
Η Χριστίνα καλείται να φιλοξενήσει τον αδελφό της (Θέμη) μετά την αποφυλάκισή του. Η επιρροή
που ο Θέμης ασκεί στην κόρη της, Μιράντα, προκαλεί ρήξεις στην οικογένεια και η Χριστίνα προ-
σπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες.
Κέτσαπ στην Μουστάρδα σου (18min)
Σκηνοθεσία: Ιφιγένεια Θεοδωρίδου
Σε μια διαδρομή με το αμάξι, η Μαρίνα, μια ενήλικη έφηβη, οδηγεί την μικρότερη, αλλά πιο ώριμη αδερφή της, Ελένη, στο καινούργιο της σπίτι. Η Μαρίνα φρικάρει στην ιδέα του αποχωρισμού. Προφανώς δεν είναι έτοιμη, it’s the end of their era! Έτσι, επινοεί ένα ψέμα σκοπεύοντας να καθυστερήσει το αναπόφευκτο, όμως αυτό που πετυχαίνει είναι να εκνευρίσει την Ελένη. Ένας ειλικρινής αδερφικός καυγάς ξεσπάει μεταξύ τους.
Ταξίδι προς τη ζωή (30min)
Σκηνοθεσία: Μένιππος Αράπης
Περίπου 12 εκατοστά. Αυτή είναι η απόσταση που διανύουμε στο πρώτο και πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής μας που ούτε καν θυμόμαστε. Χρειάζονται 40 εβδομάδες προετοιμασίας και ακόμα περισσότεροι μήνες προσαρμογής μετά από αυτήν. Η μικρή Κατερίνα προσφέρει την καθοδήγηση της στον νεογέννητο αδερφό της στο ταξίδι του στη ζωή.
Θερμοκήπιο (18min)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Ο Σάλι, ένας νέος αλβανικής καταγωγής, έχει αφήσει το σχολείο και δουλεύει σε θερμοκήπια. Θέλει να μαζέψει χρήματα για να πάει να δοκιμαστεί στις ακαδημίες της Γιουβέντους. Για να πραγματοποιήσει όμως το όνειρό του, θα πρέπει να ξεπεράσει μια σειρά από εμπόδια που προκύπτουν από τη σκληρή του καθημερινότητα.
Τετάρτη 10 Ιουλίου, 18:00-23:00:
Ρόες (17min)
Σκηνοθεσία: Πέρσα Εμινίδου
Παρά την διαφορετική οπτική τους στα πράγματα, τρία άτομα στήνουν ένα σχέδιο συνομωσίας ώστε να αποδράσουν από μία ψυχιατρική κλινική.
Δημιουργικός Παραγωγός : Ο Αφανής Ήρωας του Ελληνικού Cinema (14min)
Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Κυριακίδης
Το ντοκιμαντέρ Δημιουργικός Παραγωγός: Ο Αφανής Ήρωας του Ελληνικού Cinema διερευνά τον ρόλο του παραγωγού στη δημιουργική διαδικασία του ελληνικού κινηματογράφου, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα και τον αφανή δημιουργικό ρόλο που διακρίνει αυτό το ιδιαίτερο επάγγελμα.
Heart of Stone (6min)
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Φαρμακάς
Η γνωριμία δύο προσφύγων σε ένα κέντρο φιλοξενίας.
Ο κυρ Στριμμένος (17min)
Σκηνοθεσία: Άννα Μανιάν
Ο Φίλιππος και ο Πέτρος μένουν στην ίδια γειτονιά. Ο Φίλιππος είναι αυστηρός και όταν ο Πέτρος παίζει μπάλα με τους φίλους του, αυτός ενοχλείται. Μάλιστα τους σκάει την μπάλα κάθε φορά που πέφτει στην αυλή του. Από την στιγμή όμως, που θα πέσει η μπάλα του Πέτρου, όλα θα αλλάξουν. Δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι έρχονται σε ρήξη.
Κλωστές (4min)
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Τσώνου
Μια γυναικεία φιγούρα ράβει εμμονικά ένα ρούχο μέχρι που τα όρια μεταξύ εκείνης και της
τέχνης της χάνονται.
EΡMA (12min)
Σκηνοθεσία: Άγγελος Χαραλάμπους
Μια ταινία για το φύλο το σώμα και όλες τις ενδιάμεσες αλληλοδιαπλεκόμενες στιγμές τους. Μέσα από μια αφηρημένη stop-motion / body horror αφηγηματική σκοπιά επιχειρεί να αναδείξει την διαρκή διαδικασία και πάλη της συγκρότησης της έμφυλης υποκειμενικότητας απέναντι στην κατασταλτική δύναμη της ετεροκανονικότητας. Από την γέννηση έως τον θάνατο το σφάλμα στον κώδικα της πατριαρχίας υποτάσσεται και αντιστέκεται, αναδύεται αλλά και εγκλωβίζεται από τις ερινύες του κοινωνικού. Με μια ειρωνική και κριτική διάθεση και έντονους θρησκευτικούς συμβολισμούς η Έρμα προβάλει τις αντιφάσεις της έμφυλης συγκρότησης τόσο στο πεδίο της μοναχικής υποκειμενικότητας όσο και στο κυρίαρχο ετεροκανονικό αφήγημα.
Σιγή στις Όχθες (10min)
Σκηνοθεσία: Ορφέας Αναστασιάδης, Βαγγέλης Δάγκλας, Πέτρος Λουλές
Ένα αγόρι εξερευνά το πένθος του και αναζητά ηρεμία, μέσω μιας σειράς ονείρων κατευθυνόμενων από μουσική.
αtouched (4min)
Σκηνοθεσία: Άννα Αγιαννίτη
Η πορεία του έρωτα 2 ανθρώπων και πως αυτοί έρχονται κοντά μέσω του αγγίγματος.
Αστικές Ρωγμές (4min)
Σκηνοθεσία: Νικολέττα Χατζησάββα
Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε σαν ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης του αστικού τοπίου, αλλά σύντομα αυτό άλλαξε και επηρεάστηκε από τα άτομα που “υπάρχουν” σε αυτό. Για αυτό στην συνέχεια, ακολουθεί μια ομάδα φοιτητ(ρι)ών που στήνουν ένα φεστιβάλ ταινιών στους χώρους του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ με στόχο τα ανοιχτά πανεπιστήμια και τις δωρεάν και προσβάσιμες προβολές ταινιών στους χώρους των πανεπιστημίων. Άγνωστοι που κατέληξαν φίλοι επειδή τους συνέδεε μια μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και η θέληση να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, μια ταινία την φορά!
Γέννημα θρέμμα Δεντροπόταμος (20min)
Σκηνοθεσία: Τάσος Σταμνάς
Ο οικισμός του Δενδροποτάμου, ο οικισμός των τσιγγάνων, βρίσκεται στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της πόλης. Είναι περιχαρακωμένος από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αερογέφυρες, τις γραμμές του τρένου, τον σταθμό των ΚΤΕΛ, τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα. Όλα «αόρατα» και υποβαθμισμένα, ο μεγαλύτερος χείμαρρος της πόλης υπογειοποιημένος, οι ζωές των κατοίκων και το περιβάλλον μαζί. Καθημερινά, χιλιάδες αυτοκίνητα περνάνε πάνω από τον χείμαρρο αγνοώντας τον. Παρά τις αντιξοότητες, στο γκέτο του Δενδροποτάμου, o Φάρος του Κόσμου (Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων), το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ο Σύλλογος Γυναικών Δενδροποτάμου, άνθρωποι περήφανοι αντιστέκονται και ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον.
Kinetic (5min)
Σκηνοθεσία: Στέλλα Καραγιάννη
Ένα βίντεο που δημιουργήθηκε την πρώτη φορά που είδα το σώμα μου μέσα από ένα ψηφιακό μικροσκόπιο και αηδίασα.
Βάλια Κάλντα (9min)
Σκηνοθεσία: Νίκος Αβραμίδης
Ένα κορίτσι ψάχνει για φαγητό στο δάσος της Βάλια Κάλντα για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της. Βρίσκει μια σπηλιά μέσα στην οποία ανακαλύπτει μια βαθιά θαμμένη αλήθεια.
Ίχνη (5min)
Σκηνοθεσία: Στέφανος Θεοδωρόπουλος, Δήμητρα Τζίνα
Τα “ίχνη” είναι μία ταινία για την απόσταση και την επαφή, την απώλεια και την επανένωση: μία ηθοποιός συναντά ένα άτομο που πίστευε πως είχε χάσει.
Θυμάσαι (14min)
Σκηνοθεσία: Φεραία Νικολάου
Δυο δίδυμες αδελφές ζουν μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σαπουνιού. Η στείρα επαναληπτική καθημερινότητα ενσωματώνεται όλο και περισσότερο κάτω από το ανθρώπινο τους δέρμα. Οι αναμνήσεις η έκφραση των συναισθημάτων εξασθενούν όμως αναζωπυρώνονται μόνο στο έκθεση του φωτός. Εκεί που θυμούνται ξανά τον εαυτό τους.
Lady in the Blues (7min)
Σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλη Θεοδωροπούλου
Ένας ζωγράφος έχει αφοσιωθεί εδώ και καιρό στην ολοκλήρωση ενός έργου του, του πορτρέτου της Γαλάζιας Κυρίας, και έχει χάσει την έμπνευσή του. Όταν η κοπέλα το σκάει από τον πίνακα, ο ζωγράφος ξεκινά την αναζήτησή της.
Καλειδοσκόπιο (9min)
Σκηνοθεσία: Έρη Κωνσταντίνου
‘Ενα μουσικό ντοκιμαντέρ που εισβάλλει και αναδεικνύει τη μουσική queer κοινότητα στην Θεσσαλονίκη. Μέσα από συζητήσεις με τα καλλιτεχνα capétte και Demetria, εκφράζονται προβληματισμοί,προσωπικές αναζητήσεις και όνειρα, τα οποία υπερβαίνουν τον γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλονίκης, και χτίζουν μια πιο στρογγυλή εικόνα γύρω από την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη μουσική βιομηχανία και στην τέχνη.
Miss Understanding (3min)
Σκηνοθεσία: Ίρις Θεοχάρη
Ένα τηλεφώνημα οδηγεί μια κοπέλα σε μια απρόσμενη πράξη.
Κακά Παιδιά με Ονόματα Αγίων (13min)
Σκηνοθεσία: Βίκυ Αναστασιάδου
Ο Μιχάλης, ένας παρορμητικός έφηβος, ζει την τελευταία ημέρα της ελευθερίας του με τους φίλους του, προτού ο αυταρχικός πατριός του τον πάρει μακριά για όλο το καλοκαίρι. Η ημέρα τους ξεκινάει ως μια συνηθισμένη μέρα, αλλά όσο περνά ο χρόνος, τα παιδιά βυθίζονται όλο και περισσότερο σε μια ατμόσφαιρα ευφορίας, όπου κάθε στιγμή μοιάζει με όνειρο. Γρήγορα όμως αυτό διακόπτεται, όταν ένα ατυχές γεγονός αναγκάζει τον Μιχάλη να έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του.
Αστόρια (20min)
Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Αθανασίου
Τρία χρόνια μετά από ένα τραυματικό γεγονός που της άλλαξε τη ζωή, η Κέλλη, ένα νεαρό κορίτσι, επιστρέφει στην μητρική της πόλη, την Καστοριά, και στους φίλους της που είχε αφήσει πίσω. Την ίδια στιγμή, η υπόθεση για το άλυτο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που ταρακούνησε την πόλη ανοίγει ξανά.
Lascivia (6min)
Σκηνοθεσία: Θανάσης Καρακατσούλης
Μια συζήτηση για το ανδρικό βλέμμα.
Ακολουθώντας τα ίχνη του Εφήμερου (23min)
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου
Ένα ταξίδι στη δημιουργία του θεατρικού κοστουμιού, από τη σύλληψη της ιδέας στο μυαλό του ενδυματολόγου μέχρι την τελική κατασκευή από το χέρι της μοδίστρας. Η ταινία παρακολουθεί το στήσιμο της έκθεσης «Ίχνη του εφήμερου», την οποία επιμελήθηκε για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου. Μια ταινία μαθητών της αφιερωμένη στη μνήμη της.
Days of lilac Summer (13min)
Σκηνοθεσία: Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου
Μια θυμωμένη έφηβη πηγαίνει διακοπές με τον απών πατέρα της. Στην γαλήνια εξοχή, εξερευνά την επιθυμία της για ανδρική προσοχή με δύο μεγαλύτερα αγόρια, αγνοώντας την ανάγκη της για μια πατρική φιγούρα.
Συλλέγοντας τον Χρόνο (31min)
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σάγιας
Ο Δημήτρης Πιστιόλας, συνταξιούχος των ΕΛΤΑ, είναι κάτοχος του μεγαλύτερου κινηματογραφικού μουσείου παγκοσμίως. Σε δύο μικρούς χώρους στην Αθήνα απλώνεται η αναγνωρισμένη επί μια δεκαετία από τα ρεκόρ Γκίνες συλλογή του. Ενενήντα χρονών πλέον, ο Δημήτρης αναπολεί το παρελθόν που κρύβουν οι μηχανές του, ελπίζοντας οι αναμνήσεις να μη χαθούν για πάντα.