Η Αγορά του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απένειμε τα βραβεία της στην Αποθήκη Γ’, την Τετάρτη 8 Μαρτίου. Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες, η Αγορά του Φεστιβάλ παρουσίασε έναν νέο κύκλο δράσεων και υποστήριξε επιτυχημένες πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε φυσικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη όσο και διαδικτυακά. Η φετινή Αγορά στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς περισσότεροι από 400 διεθνείς επισκέπτες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η επικεφαλής της Αγοράς, Αγγελική Βέργου. «Τις τελευταίες ημέρες, λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη, βιώσαμε έντονα συναισθήματα. Ωστόσο, είναι τιμή μας που υποδεχτήκαμε τόσο τα πρότζεκτ σας όσο και όλους εσάς στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πριν ξεκινήσουμε, θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα της Αγοράς. Χωρίς την ενέργεια, τα χαμόγελα και τη σκληρή δουλειά σας, όλο αυτό δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στον Θάνο, στην Έρρικα, στη Δήμητρα, στην Κατερίνα, στη Μελίν, στη Σεργίνα, στη Ραχήλ, στη Ραφαέλλα, στη φανταστική ομάδα παραγωγής μας, στους σπουδαίους εθελοντές μας, στους συναδέλφους στο τμήμα Πληροφορικής, στο τμήμα Επισκεπτών, στο τμήμα Οπτικοακουστικών, στο κινηματογραφικό μας συνεργείο, καθώς και στο ελληνικό και στο διεθνές πρόγραμμα».
Η κ. Βέργου συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους εισηγητές, τους ομιλητές και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με τους κινηματογραφιστές στη διάρκεια της Αγοράς. Ove, είσαι μαζί μας τόσα πολλά χρόνια, σε ευχαριστούμε που είσαι μέλος της ομάδας ως εισηγητής και συντονιστής. Brigid, σε ευχαριστούμε πολύ που ήσουν μαζί μας φέτος και παρείχες πολύτιμες συμβουλές στα πρότζεκτ. Η Philippa Kowarsky, μια αγαπημένη φίλη του Φεστιβάλ, ήταν επίσης εισηγήτρια μαζί με τη Natalia Libet και τη Mila Turajlić για τα πρότζεκτ του Thessaloniki Pitching Forum. Anna Glogowski, σε ευχαριστώ για τη συμβουλευτική και την παρουσίαση των πρότζεκτ του Agora Docs in Progress. Κωνσταντίνε Αϊβαλιώτη, Selin Murat, Ieva Ubele και Bonnie Williams, σας ευχαριστώ για τις γνώσεις που μοιραστήκατε στο Agora Lab μαζί με τους προσκεκλημένους καθηγητές, Jan Rofekamp, Λευτέρη Φυλακτό και Marion Schmidt. Ευχαριστώ και πάλι την Bonnie για την προετοιμασία του Meet the Future και τη βοήθειά της στην παρουσίαση των πέντε δημιουργών από τη Μολδαβία. Κυρίως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις Brigid O’Shea και Marion Schmidt, συνιδρύτριες της Ένωσης Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ, για τη συνεργασία στην επιλογή των πρότζεκτ και στο πρόγραμμα των Agora Talks. Έχει έρθει, όμως, η στιγμή για την ανακοίνωση των βραβείων της Αγοράς», κατέληξε σχετικά.
Το Onassis Culture, στηρίζοντας με συνέπεια την ανάπτυξη του ανεξάρτητου ελληνικού κινηματογράφου, στο πλαίσιο συνεργασίας του με το Φεστιβάλ, τιμά με το Onassis Film Award (5.000 ευρώ) ένα από τα ελληνικά πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Thessaloniki Pitching Forum ή στο Agora Docs in Progress.
Το Onassis Film Award, που απονεμήθηκε σε ντοκιμαντέρ που συμμετείχε στο Thessaloniki Pitching Forum, παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.
HOLY HUMAN ANGEL
Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου, Παραγωγή: Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη – Anemon Productions, Βίκυ Μίχα – Asterisk*, Heather Millard – Compass Films, Ελλάδα, Ισλανδία
Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης ανακοίνωσε το σκεπτικό του Onassis Culture: «Μια συγκινητική ιστορία για ένα γενναίο άτομο και την αποδοχή που λαμβάνει από μια οικογένεια τόσο τρομερά υποστηρικτική που σε γεμίζει ελπίδα. Ένα ντοκιμαντέρ που ξεχειλίζει από ατμοσφαιρικές, συναρπαστικές και συναισθηματικά φορτισμένες εικόνες. Το Holy Human Angel είναι μια αριστοτεχνική και σφαιρική προσφορά που θα θέλαμε να δούμε να προβάλλεται σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες».
«Ευχαριστώ όλους τους εισηγητές και την ομάδα της Αγοράς. Το φεστιβάλ είναι το σπίτι μας για εμάς τους Έλληνες κινηματογραφιστές. Είναι σημαντικό να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας και το βραβείο αυτό σημαίνει πολλά», ανέφερε η Αγγελική Αριστομενοπούλου .
Ακολουθούν τα βραβεία του Thessaloniki Pitching Forum:
Τη διεθνή επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum αποτελούν οι:
Ελένη Χανδρινού, Σύμβουλος & Παραγωγός – CigaleFilms, Βέλγιο
Nevena Milašinović, Sales and Acquisitions Executive – Lightdox, Ελβετία
Sara Rüster, International Distribution Manager – Swedish Film Institute, Σουηδία
Το βραβείο Thessaloniki Pitching Forum που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:
THE NATIVE DANCE
Σκηνοθεσία: Alaa Dajani, Παραγωγή: Kesmat ElSayed, Laura Kloeckner – SEERAFILMS, Αίγυπτος, Γερμανία
«Μια ταινία που υπόσχεται μια συναρπαστική οπτική προσέγγιση, συνδυάζοντας αρχειακό υλικό και κινούμενα σχέδια, αφηγούμενη την ιστορία Βρετανών που ανάγκασαν αγρότες από την Αίγυπτο να σκάψουν χαρακώματα στην Ευρώπη, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κριτική επιτροπή βρήκε την ιδέα της ομάδας εμπνευσμένη και τους ευχήθηκε τα καλύτερα σε αυτό το δύσκολο και δημιουργικό έργο», ανέφερε σχετικά η κριτική επιτροπή.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ, ήταν μια υπέροχη εμπειρία», ανέφερε η Alaa Dajani.
Το Βραβείο ΕΡΤ – Thessaloniki Pitching Forum που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:
THE MAN WITH THE BROKEN ARM
Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Βασιλείου, Παραγωγή: Orlane Dumas – Les films de l’Aube Sauvage, Κωνσταντίνος Βασίλαρος – StudioBauhaus, Γαλλία, Ελλάδα
«Μια ταινία που μέσα από μια οδυνηρή προσωπική ιστορία θα μας αναδείξει το σκοτάδι της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70. Η οπτική και αφηγηματική προσέγγιση είναι τα στοιχεία που ανέδειξαν τις μεγάλες καλλιτεχνικές δυνατότητες των συντελεστών, σε μια ταινία που είναι δυστυχώς ακόμα επίκαιρη και σημαντική για τον σημερινό κόσμο».
«Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο αυτό βραβείο, είμαι πολύ χαρούμενος», ανέφερε ο Αθανάσιος Βασιλείου.
Το βραβείο DAE – Documentary Association of Europe που προσφέρει συμβουλευτικές συνεδρίες και δωρεάν συνδρομή μέλους, απονέμεται στα πρότζεκτ:
JANA
Σκηνοθεσία: Muhammad Reza Azadi, Παραγωγή: Ali Haider – Filmkhaana, Maaria Sayed – Draw4Films, Πακιστάν, Ιταλία
«Jana σημαίνει ζωή και αυτή η ταινία μιλάει για τον εκτοπισμό, την ανθεκτικότητα και την ελπίδα ενός ζευγαριού και του νεογέννητου παιδιού τους, που δραπετεύουν από τους Ταλιμπάν. Μια ταινία που δίνει φωνή σε μια γυναίκα που ζει σε μια κοινωνία που της έχει στερήσει αυτό το δικαίωμα. Mia ιστορία που είναι απαραίτητο να μην ειπωθεί πολλές φορές ακόμη».
«Ήμουν χαρούμενη που καταφέραμε να είμαστε εδώ με την ομάδα μου, οπότε δεν περίμενα κάτι περισσότερο. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο», είπε η Muhammad Reza Azadi.
OUR FEMININE WARS
Σκηνοθεσία: Zaina Erhaim, Παραγωγή: Brian Hill – Century Films, Ηνωμένο Βασίλειο, Συρία Σε συνεργασία με CIRCLE Women Doc Accelerator
«Ένα δυνατό πρότζεκτ που προκύπτει από ένα μωσαϊκό φωνών από γυναίκες που ζουν στην εξορία και δείχνει τον τρόπο που βοηθούν η μία την άλλη να θεραπευτούν. Επιστρέφοντας στο παρελθόν τους, οι ηρωίδες διεκδικούν το δικαίωμά τους σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Μια ταινία που φιλοδοξεί να δώσει δύναμη και ελπίδα».
«Δεν περίμενα αυτό το βραβείο. Ευχαριστώ πολύ για τις δύο υπέροχες αυτές μέρες», ανέφερε η Zaina Erhaim.
Το βραβείο Aylon Productions Digital Services (Ψηφιοποίηση υλικού από την Aylon Productions) απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:
FAR FROM MAINE
Σκηνοθεσία: Roy Cohen, Παραγωγή: Roy Cohen – Roy Cohen Films, Serge Gordey – Temps Noir, Ισραήλ, Γαλλία
«Μια ιστορία για την ελπίδα και την εξαπάτηση που διαδραματίζεται στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο την ειρηνευτική διαδικασία των τελευταίων δεκαετιών. Ο σκηνοθέτης κάνει ένα προσωπικό ταξίδι πίσω στις μέρες όπου η νέα γενιά προσπαθούσε να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές».
«Τα ντοκιμαντέρ είναι τόσο σημαντικά γιατί δεν εμπιστευόμαστε και πολύ τα μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα. Σας ευχαριστώ πολύ», είπε ο Roy Cohen.
Το βραβείο Beldocs Networking που προσφέρει διαμονή και διαπίστευση για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs στις 9-13 Μαΐου 2023 απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:
MAOMI – LARGER THAN LIFE
Σκηνοθεσία: Judit Oláh, Παραγωγή: Inez Mátis – Pi Productions, Annika Mayer – Majmun Films, Anna Stylińska, Katarzyna Slesicka – My Way Studio, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία
«Ένα ζευγάρι που ζει εκτός των κανόνων για δεκαετίες, μια ιστορία που ξεδιπλώνεται με τη χρήση όμορφου αρχειακού υλικού από τα νεανικά τους χρόνια, καθώς και πλάνα από το σήμερα. Μια εμψυχωτική ταινία για μια επαναστατική γυναίκα μιας επαναστατικής γενιάς».
«Είχαμε δύο υπέροχες μέρες στο Φεστιβάλ και ευχαριστούμε πολύ», είπε η Judit Oláh.
Τέλος, απονεμήθηκε το βραβείο Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου που αντιστοιχεί σε υποτροφία για το Doc Lab, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων ντοκιμαντέρ, αξίας 2.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος MFI Script 2 Film, όπου αναπτύσσονται σενάρια για 35 ταινίες μεγάλου μήκους. Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα εργαστήριο συγγραφής σεναρίου διάρκειας δύο εβδομάδων στο νησί της Νισύρου, στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, καθώς και από μια ακόμη συνάντηση διάρκειας μίας εβδομάδας, τον Οκτώβριο στη Ρόδο.
Στη διάρκεια της παρουσίασης του βραβείου, ο σκηνοθέτης Μάρκος Γκαστίν αναφέρθηκε στην απώλεια του Λάκη Παπαστάθη: «Σήμερα πέθανε ένας από τους δασκάλους του ελληνικού ντοκιμαντέρ, ο Λάκης Παπαστάθης. Ήταν πρωτοπόρος και δίδαξε πολλές γενιές».
Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο στο πρότζεκτ:
THE MAN WITH THE BROKEN ARM
Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Βασιλείου, Παραγωγή: Orlane Dumas – Les films de l’Aube Sauvage, Κωνσταντίνος Βασίλαρος – StudioBauhaus, Γαλλία, Ελλάδα
Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: «Φέτος το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε ένα έργο που μας υπενθυμίζει τη δύναμη των εικόνων, τόσο στη σημερινή μας ζωή όσο και στο προσωπικό και συλλογικό μας παρελθόν. Το έργο χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό που διεγείρει το ιστορικό μας ασυνείδητο και κάνει τις μνήμες να αναδύονται στην επιφάνεια, σε παρόντα χρόνο. Οι εικόνες έρχονται αντιμέτωπες με την αντίληψή μας για το τι είναι πραγματικό και τι επινοημένο. Αν το παρελθόν μας είναι κατασκευασμένο από επινοήσεις της προπαγάνδας, πώς μπορούν οι αναμνήσεις μας να είναι αυθεντικές; Πώς να περιηγηθούμε σε ό,τι είναι κατασκευασμένο; Και τι είναι αληθινό; Για να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση μιας σύνθετης αφήγησης για τη μνήμη, τις εικόνες και την τραυματική ιστορική κληρονομιά, απονέμουμε το βραβείο MFI 2023 στην ταινία The Man with the Broken Arm σε σκηνοθεσία Αθανάσιου Βασιλείου και παραγωγή Orlane Dumas – Les films de l’Aube Sauvage, Κωνσταντίνου Βασίλαρου–StudioBauhaus».
Τέλος, στο πλαίσιο της νεοσύστατης συνεργασίας ανάμεσα στην Αγορά και στο Dok Leipzig, το βραβειο Dok Leipzig Accelerator απονεμήθηκε στην ταινία:
JANA
Σκηνοθεσία: Muhammad Reza Azadi, Παραγωγή: Ali Haider – Filmkhaana, Maaria Sayed – Draw4Films, Πακιστάν, Ιταλία
Ένα νεαρό ζευγάρι Αφγανών μαθαίνει πως περιμένει το πρώτο του παιδί ακριβώς τη μέρα όπου οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την εξουσία στη χώρα. Η προσωπική ιστορία των Sajjad και Leila είναι μια σπαρακτική αποτύπωση της μάχης για ζωή κάτω από αδιανόητα δύσκολες συνθήκες.
Ακολουθούν τα βραβεία Docs in Progress:
Στα πλαίσια του Docs in Progress της Αγοράς του 25ου ΦΝΘ, 11 πρότζεκτ από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο παρουσιάστηκαν σε κλειστές συνεδρίες αποκλειστικά σε καλεσμένους επαγγελματίες του χώρου, σε παραγωγούς, sales agents, διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ.
Τη διεθνή επιτροπή των Docs in Progress αποτελούν οι:
Maëlle Guenegues, Εκπρόσωπος πωλήσεων, CAT&Docs – Γαλλία
Laurien ten Houten, Industry Relations και Talks Manager στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ [IDFA], – Ολλανδία
Ηλίας Γεωργιόπουλος, Διανομέας – Danaos Cinema & Danaos Films – Ελλάδα
Το βραβείο 2|35 Post–Production απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:
POST LOVE
Σκηνοθεσία: Alexis Taillant, Παραγωγή: Nadège Labé – Wendigo Films, Γαλλία
«Επειδή το POST LOVE ρίχνει ένα ζεστό και στοργικό φως σε ένα θέμα που ξεπερνά την εμπειρία της LGBTQ+ κοινότητας και μιλάει σε όλους μας. Οι συντελεστές προσεγγίζουν τους χαρακτήρες της ταινίας με τρυφερότητα και απόλυτο σεβασμό».
«Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή και την Αγορά και χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ», ανέφερε ο Alexis Taillant.
Το βραβείο MuSou για υπηρεσίες ήχου και μουσικής, απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:
SAVANNA AND THE MOUNTAIN
Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Paulo Carneiro – BAM BAM CINEMA, Συμπαραγωγή: Alex Piperno – La Pobladora Cine, Πορτογαλία, Ουρουγουάη
«Δεν το περίμενα και ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες μου στο pitching. Είδα ενδιαφέρουσες ταινίες αυτές τις μέρες και τώρα πάμε να δημιουργήσουμε σινεμά», ανέφερε ο Paulo Carneiro.
Το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στο ελληνικό πρότζεκτ:
ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ ~ 21 ΧΛΜ
Σκηνοθεσία: Νικολέτα Παράσχη, Παραγωγή: Μαρία Καραγιαννάκη – Chase The Cut, Συμπαραγωγή: Νικολέτα Παράσχη, Ελλάδα
«Μια παρέλαση συναρπαστικών μορφών και χαρακτήρων, που συναντιούνται σε μια διαδρομή που μοιάζει να ξεπερνά τον χρόνο και εκπέμπει αρχαϊκή πνευματικότητα και ιερότητα, αλλά συνάμα αγκαλιάζει τις πιο σκοτεινές πτυχές που αναπτύσσονται και στις δύο πλευρές του δρόμου».
«Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που είμαι εδώ με άλλους κινηματογραφιστές», ανέφερε η Νικολέτα Παράσχη.
Το βραβείο της εταιρείας Νεανικό Πλάνο για τον υποτιτλισμό στα αγγλικά ή τα γαλλικά απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:
THE GOSPEL ACCORDING TO CIRETTA
Σκηνοθεσία: Caroline von der Tann, Παραγωγή: Antonella Di Nocera – Parallelo 41 Produzioni, Ιταλία
«Η πληθωρική προσωπικότητα του Ciretta καταφέρνει να δημιουργήσει ένα νέο ευαγγέλιο σαν χιονοστιβάδα. Κηρύσσει έναν καταιγισμό λέξεων, τραγουδιών και συναισθημάτων που αξίζουν τις καλύτερες υπηρεσίες μετάφρασης και υποτιτλισμού».
«Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή και το Φεστιβάλ για την υπέροχη υποδοχή του πρότζεκτ μας», είπε η Caroline von der Tann.
Το βραβείο Guidance Award της Paradiddle Pictures για υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διανομή, τα φεστιβάλ, την προβολή ενός πρότζεκτ στο πλαίσιο του Agora Lab απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:
KATERINA
Σκηνοθεσία: Άλκηστη Ευθυμίου, Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη – Marni Films, Ελλάδα
«Αποφασίσαμε να δώσουμε το βραβείο σε μια νεοσύστατη ομάδα για να ενισχύσουμε αυτό που πιστεύουμε ότι θα είναι μια πολύ επιτυχημένη και δημιουργική συνεργασία».