Ο Τζέρεμι Ποντέσουα στην Αγορά του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ένα συναρπαστικό masterclass, ανοιχτό για το κοινό, από τον Τζέρεμι Ποντέσουα, ο οποίος έχει υπογράψει τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες, προβολές πολυαναμενόμενων σειρών σε πρεμιέρα, καθώς και καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες για τους επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, παρουσιάζει η Αγορά του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

AGORA Series Masterclass: Τζέρεμι Ποντέσουα

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη και παραγωγό Τζέρεμι Ποντέσουα, που έχει υπογράψει σειρές-φαινόμενο όπως τα Six Feet Under, Game of Thrones, Boardwalk Empire, The Pacific, True Detective, Station Eleven, ενώ όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα θα είναι ο βασικός σκηνοθέτης της μίνι σειράς της Amazon, Blade Runner 2099. Ο Ποντέσουα θα παραδώσει στους λάτρεις του σινεμά και της τηλεόρασης ένα συναρπαστικό masterclass, ανοιχτό για το κοινό, με τίτλο «Από το Six Feet Under στην κορυφή: Η εξέλιξη της σύγχρονης τηλεόρασης».

Ειδικές προβολές: Πρεμιέρες πολυαναμενόμενων σειρών

Πέρυσι εγκαινιάστηκε η ενότητα Agora Series για σειρές και φέτος επιστρέφει ενισχυμένη με ένα πλούσιο διήμερο πρόγραμμα, στις 4 και 5 Νοεμβρίου, με μία σειρά από masterclasses, πάνελ συζητήσεων και case studies με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών από όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Φεστιβάλ δίνει στους θεατές την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις κινηματογραφικές αίθουσες σε πρεμιέρα επεισόδια από δημοφιλείς πολυαναμενόμενες σειρές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα δύο πρώτα επεισόδια από τη σειρά The Actor (HA International) του Nima Javidi, που απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Series Mania. Επιπλέον, θα προβληθούν δύο επεισόδια από τη σειρά I Know Your Soul (Beta Film), μια δημιουργία της υποψήφιας για Όσκαρ Jasmila Žbanič, η οποία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Άνοιγμα για τις ελληνικές σειρές κάνει η νέα σειρά Έρημη Χώρα του Γιώργου Γκικαπέππα. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το πρώτο επεισόδιο της οικογενειακής ιστορίας με στοιχεία γουέστερν, παραγωγή του ERTFLIX. Θα πραγματοποιήσουν, επίσης, την πρεμιέρα τους τα τρία πρώτα επεισόδια της σειράς 17 κλωστές του Σωτήρη Τσαφούλια, μια παραγωγή της COSMOTE TV, η οποία θα αποτελείται από έξι συνολικά επεισόδια και βασίζεται στα αληθινά γεγονότα της μεγαλύτερης μαζικής δολοφονίας στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί επίσης το τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς του βραβευμένου στις Κάννες Βασίλη Κεκάτου, Milky Way, παραγωγής Foss Productions, η οποία μας μεταφέρει στο ονειρώδες ορεινό ελληνικό τοπίο, μέσα από την ιστορία μιας παρέας εφήβων και θα μεταδοθεί από το Mega TV και από τη Vodafone TV. Η είσοδος στις ελληνικές σειρές θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε   Αφιέρωμα στην "Ανθρωπόκαινο Εποχή" από το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στο Storytelling

Οι «παραμυθάδες» της μικρής και της μεγάλης οθόνης πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τίτλο Storytelling. Κορυφαίοι συγγραφείς και σεναριογράφοι μοιράζονται τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα μυστικά τους, μέσα από μία σειρά masterclasses που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια γέφυρα ανάμεσα στο κινηματογραφικό και το τηλεοπτικό σενάριο. Όλα τα masterclasses του Storytelling θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό με σειρά προτεραιότητας.

Το πρόγραμμα των Masterclasses:

Σάββατο 4/11, 10:30 – Agora Series masterclass με τον Τζέρεμι Ποντέσουα: «Από το Six Feet Under στην κορυφή: Η εξέλιξη της σύγχρονης τηλεόρασης»

Κυριακή 5/11, 10:30 – Masterclass από τον σεναριογράφο Παναγιώτη Χριστόπουλο: «More is more: Χτίζοντας τον αφηγηματικό κόσμο μιας σειράς»

Δευτέρα 6/11, 10:30 – Masterclass από τη σκηνοθέτιδα, σεναριογράφο, μοντέζ και παραγωγό Δώρα Μασκλαβάνου: «Σενάριο: Ατέλειωτη ελευθερία, ατέλειωτοι περιορισμοί»

Τρίτη 7/11, 10:30 – Masterclass από τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο: «Γύρω από τη φωτιά, μπροστά από τα φώτα»

Τετάρτη 8/11, 10:30 – Masterclass από την σύμβουλο σεναρίου και story editor Ruth Atkinson: «Γράφοντας από μέσα προς τα έξω: Πώς να βρεις τη δική σου φωνή». Σε συνεργασία με το Discovery Days – Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες.

Meet the Future

Η δράση Meet the Future έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή ανερχόμενους επαγγελματίες από την Ελλάδα με τη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία. Φέτος, η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Storytelling και φιλοξενεί ανερχόμενους σεναριογράφους (ή σεναριογράφους-σκηνοθέτες) από την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης τηλεοπτικής σειράς. Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φετινό Meet the Future είναι οι: Νεριτάν Ζιντζιρία, Φωκίων Ξένος, Ορφέας Περετζής, Ασημίνα Προέδρου, Γιώργος Τελτζίδης.

Διαβάστε   Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής FIPRESCI για το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Crossroads Co-production Forum

Συνολικά 15 πρότζεκτ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και προέρχονται από 14 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, παρουσιάζονται στο Crossroads Co-production Forum (5-9 Νοεμβρίου). Τέσσερα από τα πρότζεκτ είναι ελληνικά.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από:

Λίνα Γιαννοπούλου, παραγωγός, Argonauts Productions, Ελλάδα,  Bassam Alasad, παραγωγός, Creative Media Solutions, Ιορδανία, Britta Rindelaub, παραγωγός, Alva Film – Ελβετία και ο Rémi Burah, Διευθύνων Σύμβουλος, Arte France Cinéma – Γαλλία

Τα πρότζεκτ διεκδικούν τα εξής βραβεία:

  • Το νέο βραβείο Greener Screen Consultancy Award, το οποίο προσφέρει η Greener Screen και αποτελείται από υπηρεσίες αξίας 7.000 ευρώ για την επίτευξη μιας πράσινης κινηματογραφικής παραγωγής.
  • Two Thirty-Five (2|35) Award – Υπηρεσίες post-production (εικόνα και ήχος)
  • Onassis Film Award – Χρηματικό βραβείο000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Crossroads Co-production Forum ή Agora Works in Progress)
  • CNC – Centre national du cinéma et de l’image animée – Χρηματικό βραβείο000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου
  • ArteKino International Award – Χρηματικό βραβείο000 ευρώ
  • Finos Film – Χρηματικό βραβείο 3.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ
  • Producers’ Network – Marché du Film – Δωρεάν διαπίστευση
  • Sofia Meetings of the Sofia IFF – Επιλογή του πρότζεκτ
  • Mediterranean Film Institute – Υποτροφία για τα Script 2 Film Workshops
  • Initiative Film Award – Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πρότζεκτ
  • EAVE – Υποτροφία για εργαστήριο μάρκετινγκ

AGORA Works in Progress

Η Αγορά καλωσορίζει 10 νέες ταινίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο παραγωγής στο Works in Progress, 4 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση σε ξένα φεστιβάλ, διανομείς και εκπροσώπους πωλήσεων, καθώς και τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή τους.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από:

Άννα Γερμανίδη, Διευθύντρια Αιθουσών και Προγράμματος, Modern Films, Ηνωμένο Βασίλειο, Rémi Bigot,  Επικεφαλής του τμήματος Semaine de la Critique, Γαλλία, Markéta Šantrochová, Επικεφαλής του Κέντρου Κινηματογράφου της Τσεχίας, Τσεχία

Τα πρότζεκτ διεκδικούν τα εξής βραβεία:

  • Authorwave Post-production Award – Creative Image Post Services
  • MuSou Music Group Award – Υπηρεσίες post-production στους τομείς του ήχου και της μουσικής
  • 119 Marvila Studios Award – Υπηρεσίες μίξης ήχου
  • Onassis Film Award – Χρηματικό βραβείο 10.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Crossroads Co-production Forum ή Agora Works in Progress)
  • Asterisk* Marketing Award – Συμβουλευτικές υπηρεσίες στη στρατηγική μάρκετινγκ και στο περιεχόμενο press kit
  • ERT Agora Works in Progress Award – Χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ
Διαβάστε   Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του ελληνικού σινεμά

Thessaloniki Locarno Industry Academy

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί για ακόμη μία χρονιά τη δράση Thessaloniki Locarno Industry Academy, μια συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για νέους επαγγελματίες στον τομέα της προώθησης ταινιών.

Στη δράση συμμετέχουν οι: Zahra Benasri (Ιδρύτρια & Sales, Hors Du Bocal, Βέλγιο, Μαρόκο), Alfred Deragne (Συμπαραγωγές & Acquisitions, Indie Sales, Γαλλία), Ayumi Filippone (Συντονίστρια, Hubert Bals Fund – IFFR, Ιταλία, Ιαπωνία), Dovilė Grigaliūnaitė (Προγραμματισμός Φεστιβάλ & Acquisitions, Vilnius Film Festival Kino Pavasaris, Λιθουανία, συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Bridge to the North σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου της Λιθουανίας), Yort Jansen (Digital Media & Αγορές, Flanders Image, Βέλγιο), Δημοσθένης Κόντες (Υπεύθυνος Διεθνών Πωλήσεων, Pluto Film, Ελλάδα), Ευτυχία Τερζή (Βοηθός Προγραμματισμού, Cinobo, Ελλάδα), Adrien Vidal-Berthaud (Υπεύθυνος πωλήσεων, Reel Suspects, Γαλλία).

AGORA Short Film Lab

Το Φεστιβάλ συνεχίζει την πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με τα Διεθνή Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και του Κλερμόν-Φεράν. Στο πλαίσιο του Agora Short Film Lab, κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές στους βραβευμένους σκηνοθέτες των δύο Φεστιβάλ: Αλέξη Κουκιά-Παντελή, Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιο Ντινόπουλο από την Ελλάδα, Arthur Thomas-Pavlowsky από τη Γαλλία και Eitvydas Doskus από τη Λιθουανία (συμμετέχων στο Bridge to the North σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου της Λιθουανίας).

AGORA Talks

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια σειρά από συζητήσεις για τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα στο πλαίσιο των Agora Talks. Το πλήρες πρόγραμμα των Agora Talks θα ανακοινωθεί σύντομα.