Γράφει ο Νίκος Αλέτρας
Το 2006, ο σκηνοθέτης Τζέημς Μακ Τίγκ, σε σενάριο των αφων Γουατσόφσκι («Matrix trilogy») και με πρωταγωνιστές τους Νάταλι Πόρτμαν και Χιούγκο Γουίβινγκ, μεταφέρει στο σινεμά το κόμικ του Άλαν Μουρ «V for Vendetta». Στη Μεγάλη Βρετανία ενός δυστοπικού μέλλοντος, κυριαρχεί ένα απολυταρχικό καθεστώς το οποίο δρα καταπιεστικά εναντίον των πολιτών. Το καθεστώς χειραγωγεί με γκεμπελική προπαγάνδα και φασιστικές μεθόδους τα μέσα ενημέρωσης διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις και θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…). Οι άνθρωποι είναι τρομαγμένοι και προτιμούν να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους βλέποντας… τηλεόραση. Ώσπου ο «V», ένας μυστηριώδης μασκοφόρος άντρας αρχίζει τρομοκρατικές φονικές επιθέσεις εναντίον του καθεστώτος, αποσκοπώντας στην αφύπνιση των πολιτών. Πράγματι τα καταφέρνει, αφού στο φινάλε της ταινίας οι πολίτες, με βουβή αγανάκτηση γίνονται ένα και βγαίνουν στους δρόμους φορώντας όλοι τη μάσκα του «V». Στις τελευταίες σκηνές, οι Αφοι Γουατσόφσκι και ο Μακ Τίγκ παρουσιάζουν με προβοκατόρικο τρόπο την αγανάκτηση των πολιτών να μετατρέπεται σε αγαλλίαση, καθώς παρακολουθούν το Κοινοβούλιο του Λονδίνου, να εκρήγνυται και να καταρρέει, ύστερα από την ύστατη τρομοκρατική πράξη του «V», ο οποίος αποδίδει έτσι τιμές στον μεγάλο τρομοκράτη Γκάι Φωκς.
Ο Γκάι Φωκς (1570 -1606), γνωστός επίσης και ως Γκίντο Φωκς, γεννήθηκε στο Γιορκ (York) και ήταν Άγγλος στρατιώτης και μέλος μιας ομάδας Kαθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου 1605. Η συνωμοσία, όμως, ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου: ο Γκάι Φωκς κι οι συνεργάτες του πέρασαν από ανακρίσεις με βασανιστήρια, και έπειτα από δίκη καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για προδοσία και απόπειρα δολοφονίας. Σε ορισμένες χώρες η επέτειος αυτής της αποτυχημένης απόπειρας γιορτάζεται στις 5 Νοεμβρίου σαν Νύχτα του Γκάι Φωκς (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night).
“Remember, remember, the Fifth of November, the Gunpowder Treason and Plot. I know of no reason why the Gunpowder Treason should ever be forgot…”