Επιμορφώνοντας τους εκπαιδευτικούς στο Ολοκαύτωμα: Ανθρωπολογικές αναγνώσεις του κινηματογράφου

Το ΚΕΔΙΒΙΜ-ΔΠΘ διοργανώνει για δεύτερη φορά το Εκπαιδευτικό/Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Επιμορφώνοντας τους εκπαιδευτικούς στο Ολοκαύτωμα: Ανθρωπολογικές αναγνώσεις του κινηματογράφου» (συνολικής διάρκειας 150 ωρών), από 1/12/2024 έως 20/07/2025 με Eπιστημονική και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη την κα Βασιλική Κράββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΙΕ, ΔΠΘ. Το πρόγραμμα που θα διεξαχθεί εξ’ αποστάσεως (σύγχρονα και ασύγχρονα), αποσκοπεί τόσο σε κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές δράσεις όσο και σε ποικίλες αναγνώσεις, θεατρικοποιήσεις και δραματοποιήσεις με σκοπό την ενσωμάτωσή του στην εκπαίδευση αλλά και σε ποικίλες πολιτιστικές δράσεις (συμπεριλαμβανομένων των μουσειοπαιδαγωγικών).

Η σύγχρονη εκπαίδευση αλλά και οι πολιτιστικές δράσεις τοποθετούνται με ολοένα και μεγαλύτερη ευαισθησία και συνέπεια απέναντι σε φαινόμενα ολοκληρωτισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρώπινου αγώνα για αξιοπρέπεια και εξάλειψη της μισαλλοδοξίας. Σε αυτό το πνεύμα εμπίπτει η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος που αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την κατανόηση των ολέθριων συνεπειών του φασισμού και του ολοκληρωτισμού και ταυτόχρονα για τη σπουδαιότητα του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης διαφορετικότητας. Είναι κοινός τόπος πια πως η κάθε λογής ταυτότητα (εθνοτική, θρησκευτική, έμφυλη, εθνική κ.ά.) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και κατανόηση σε έναν κόσμο που δεν μπορεί πλέον παρά να αποδεχτεί την πολυπολιτισμικότητά του. Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος αποτελεί πια μια κοινή στόχευση εκπαιδευτικών και φορέων του πολιτισμού. Ωστόσο, η λογοκεντρικότητα των αφηγημάτων αλλά και το συμπαγές αυτών δεν επιτρέπει σε μικρο-ιστορίες εξαναγκασμού, απανθρωποίησης αλλά και αντίστασης να διαφανούν. Το πρόγραμμα αυτό κρίνεται αναγκαίο, επομένως, γιατί θα βοηθήσει κυρίως τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν και τελικά να επικοινωνήσουν τις πολλαπλές εκδοχές του Ολοκαυτώματος και τις σχέσεις του με θεματικές που μας απασχολούν στην καθημερινή ζωή, και έτσι να το αποκωδικοποιήσουν καλύτερα και να το εντάξουν στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες ακόμη και με ενσώματους τρόπους, δηλαδή με αναπαραστάσεις, δραματοποιήσεις και βιωματικά εργαστήρια.

Διαβάστε   "Εννέα Βασίλισσες": άριστο δείγμα ποιοτικού λαϊκού σινεμά

Σε ποιους/ποιες απευθύνεται το πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σε απόφοιτους καθηγητικών και παιδαγωγικών τμημάτων, σε υπεύθυνους/ες σχεδιασμού εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων αλλά και σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν πάνω στο ζήτημα του Ολοκαυτώματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της αναπαράστασης αυτού του τραυματικού μνημονικού τόπου στην τέχνη και τον πολιτισμό συμπεριλαμβάνομένων φοιτητριών και φοιτητών προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων Τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν η Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος κ. Κράββα και ο κ. Νικόλαος Αλέτρας, Μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ).

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ:

https://kedivim.duth.gr/portfolio-items/21104/

Αιτήσεις εδώ (μέχρι 22/11/2024):

https://kedivim.duth.gr/portfolio-items/21104/#form