“Μην Κουνιέσαι”: Μπορείς να κρυφτείς, αλλά δεν μπορείς να τρέξεις…

Πρόκειται για έναν καθολικό εφιάλτη: έχετε κολλήσει σε μια τρομακτική κατάσταση και δεν μπορείτε να κινηθείτε. Τα χέρια και τα πόδια σας δεν μπορούν να κουνηθούν, το σώμα σας έχει παγώσει, και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας. Αυτή είναι η ιστορία τρόμου του Don’t Move (Μην Κουνιέσαι) των Brian Netto και Adam Schindler. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, η Iris, μια μητέρα που θρηνεί μια τραγική απώλεια και την οποία υποδύεται η Kelsey Asbille, παλεύει να τρέξει, να κρυφτεί, να πολεμήσει και απλώς να επιβιώσει στην άγρια φύση – με έναν επίδοξο δολοφόνο στα ίχνη της.

«Το Don’t Move είναι η ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται σε μια κατάσταση που αγωνίζεται να επιβιώσει, όταν ξαφνικά κάποιος της χορηγεί μια παραλυτική ουσία με το σώμα της να ακινειτοποιείται αργά αλλά σταθερά. Τώρα βρίσκεται σε μια μάχη για τη ζωή της».

Αυτή η παραλυτική ουσία εισάγεται στο σώμα της Ίρις από έναν άγνωστο που συναντά σε ένα μονοπάτι πεζοπορίας. Με 20 λεπτά να απομένουν μέχρι να δράσει το φάρμακο, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θανάσιμη πρόκληση: το σώμα της καταρρέει και ο διώκτης της την ακολουθεί.

Σε παραγωγή του θρυλικού σκηνοθέτη Sam Raimi (The Evil Dead), το Don’t Move είναι εντυπωσιακό – και εκπληκτικά συναισθηματικό. «Το να διαβάζεις το ίδιο το σενάριο ήταν σαν μια ασταμάτητη πλοκή», λέει ο Raimi στο Tudum του Netflix. «Είναι μια συγκινητική εμπειρία, ειδικά για μια ταινία αγωνίας και σασπένς».

Λίγα λόγια για την ταινία

Μια γυναίκα που πενθεί και που ελπίζει να βρει παρηγοριά βαθιά σε ένα απομονωμένο δάσος συναντά έναν άγνωστο που της κάνει ένεση με παραλυτικό ουσία. Καθώς αυτή καταλαμβάνει σταδιακά το σώμα της, πρέπει να τρέξει, να κρυφτεί και να παλέψει για τη ζωή της πριν ολόκληρο το νευρικό της σύστημα καταρρεύσει.

Διαβάστε   Το 10ο επεισόδιο της ελληνικής διαδικτυακής σειράς θρίλερ – μυστηρίου ‘’Πρόσκληση’’ προβάλλεται στο YouTube…

Η ίδια η υπόθεση της ταινίας αποτέλεσε πρόκληση για τους δημιουργούς. «Το σενάριο ζητούσε από την ηθοποιό μας να είναι ακίνητη για πολλά λεπτά στην ταινία, και φοβόμουν», λέει ο παραγωγός Sam Raimi. «Ανησυχούσα ότι το κοινό θα κουραζόταν, αλλά οι σκηνοθέτες το χειρίστηκαν τόσο καλά, που γίνεται όλο και πιο συναρπαστικό».

Με διάρκεια περίπου 85 λεπτών, το Don’t Move εκτυλίσσεται κατά μήκος του ίδιου χρονικού διαστήματος που βιώνουν οι χαρακτήρες του. «Αισθάνεσαι ότι κυριολεκτικά είσαι μαζί με τον πρωταγωνιστή σε αυτή τη διαδρομή», ανέφερε ο ηθοποιός Finn Wittrock στο Netflix.

Κάθε φορά, η Ίρις αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ένα νέο, φαινομενικά αδύνατο εμπόδιο, πολλές φορές με πολύ μικρή δυνατότητα κίνησης.

Για να ενσαρκώσει την Ίρις, η Asbille χρειάστηκε να επιστρατεύσει σκοτεινά και πολλές φορές δυσάρεστα  συναισθήματα. Υπήρχε όμως ένα πρόσθετο εμπόδιο: η ερμηνεία χωρίς τη χρήση του μεγαλύτερου μέρους της γλώσσας του σώματός της. «Έπρεπε πραγματικά να βασιστώ σε μεγάλο βαθμό στον Netto και τον Schindler, ειδικά όσον αφορά την παράλυση και το τι αποδίδεται στην οθόνη και τι όχι», αναφέρει. «Το σενάριο ορίζει τα στάδια της παράλυσης, αλλά υπάρχει μια συναισθηματική εμπειρία και ένας εσωτερικός αγώνας που πρέπει να μεταφέρεις, και είσαι τόσο περιορισμένη σωματικά. Αυτή ήταν η πρόκληση».

Ο Wittrock εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ικανότητα της συμπρωταγωνίστριάς του να μεταφέρει πολύπλοκα συναισθήματα σχεδόν χωρίς σωματική κίνηση. «Η Kelsey είχε να αντιμετωπίσει αυτή την απίστευτη πρόκληση, η οποία ήταν σαν να έπρεπε να εκφράσει τόσα πολλά με σχεδόν καμία δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το σώμα της, το οποίο είναι γενικά αυτό που χρησιμοποιούμε για να εκφραστούμε. Παρακολουθώντας την ταινία, πραγματικά εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από το πόσα πολλά μπόρεσε να επικοινωνήσει».

Διαβάστε   "Uprising": Το επικό δράμα εποχής του Netflix θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Busan πριν την παγκόσμια κυκλοφορία του στη streaming πλατφόρμα

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Kelsey Asbille (Yellowstone, Fargo), Finn Wittrock (American Horror Story: Hotel, The Big Short), Moray Treadwell (The Witcher: Blood Origin, Downton Abbey), Daniel Francis (Bridgerton, Small Axe).

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix στις 25 Οκτωβρίου 2024.