Το Φεστιβάλ του Μπουσάν και η CHANEL παρουσιάζουν το βραβείο Camellia για τον εορτασμό των γυναικών στον κινηματογράφο

Το βραβείο Camellia, που θεσπίστηκε πρόσφατα φέτος από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπουσάν και την CHANEL με αφορμή την 29η διοργάνωση του Φεστιβάλ (2-11, δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τις γυναίκες στον κινηματογράφο και να αναγνωρίσει την πολιτιστική και καλλιτεχνική τους συνεισφορά σε ολόκληρη την Ασία. Ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου είναι η Κορεάτισσα production designer Ryu Seong-hie.

Ιστορικά, η συμβολή πρωτοπόρων γυναικών από ολόκληρο τον κόσμο στη βιομηχανία του κινηματογράφου είναι τεράστια, συμπεριλαμβανομένης της σκηνοθεσίας, της παραγωγής, του σεναρίου, της κινηματογράφησης και του σχεδιασμού παραγωγής. Σήμερα, τα δημιουργικά τους ταξίδια, που τολμούν να αμφισβητήσουν τα παραδοσιακά πρότυπα και τους τρόπους σκέψης, αποτελούν πηγή δύναμης και έμπνευσης, χαράσσοντας ένα μονοπάτι για τις μελλοντικές γενιές γυναικών στη βιομηχανία σε ολόκληρη την Ασία.

Το βραβείο Camellia δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τη δύναμη των γυναικών στον κινηματογράφο. Το βραβείο απονέμεται σε μια εξέχουσα σκηνοθέτιδα ή επαγγελματία του κλάδου, το έργο της οποίας έχει εμπνεύσει με δημιουργικό τρόπο άλλους. Το όνομα του βραβείου είναι εμπνευσμένο από την καμέλια, η οποία είναι τόσο το χαρακτηριστικό λουλούδι της πόλης του Μπουσάν όσο και το αγαπημένο λουλούδι της Gabrielle Chanel.

Η Ryu Seong-hie, η πρώτη τιμώμενη του βραβείου, είναι μια εξέχουσα Κορεάτισσα production designer που σπούδασε κεραμική στο Πανεπιστήμιο Hongik και κινηματογράφο στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI). Έχει διακριθεί για το έργο της μέσα από πολλά πρότζεκτς, όπως τα Memories of Murder (2003), Oldboy (2003), The Host (2006), Thirst (2009), The Front Line (2011), Ode to My Father (2014), Assassination (2015), Decision to Leave (2022) και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον σκηνοθέτη Park Chan-wook, ενώ με το The Handmaiden (2016) έγινε η πρώτη Κορεάτισσα που κέρδισε το Βραβείο Vulcan στο Φεστιβάλ των Καννών, αποδεικνύοντας την παγκόσμια απήχηση και το επίπεδο του κορεάτικου κινηματογράφου.

Διαβάστε   "Η πόλη και η πόλη": Ένα κινηματογραφικό πρότζεκτ για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης

Η Ryu Seong-hie έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο αισθητικό όραμα των ταινιών μέσω της εκλεπτυσμένης ευαισθησίας της. Στον συνεργατικό κόσμο της κινηματογραφικής παραγωγής, όπου πολλοί συμβάλλουν στο τελικό προϊόν και ρόλοι όπως ο σχεδιασμός παραγωγής συχνά παραμένουν στη σκιά των σκηνοθετών και των ηθοποιών, η Ryu Seong-hie έχει εδραιώσει σταθερά τη θέση της και τη σημασία του σχεδιασμού παραγωγής στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Με επιλογή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Busan και της CHANEL, το πρώτο βραβείο Camellia θα απονεμηθεί στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στις 2 Οκτωβρίου. Μια ειδική συζήτηση με την production designer Ryu Seong-hie έχει επίσης προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου.