Βωβός κινηματογράφος στο Φεστιβάλ Αθηνών 2019 από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μετά την περσινή, επιτυχημένη σύμπραξη, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεργάζεται και φέτος το καλοκαίρι με το Φεστιβάλ Αθηνών και στις 28-30 Ιουνίου, παρουσιάζει στον χώρο της, τον θερινό κινηματογράφο Λαϊς, τρεις αποκατεστημένες ταινίες του βωβού κινηματογράφου από τις δεκαετίες του ’20 και του ’30, με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Θα παρουσιαστούν:

* Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ (1924), κωμωδία του ούγγρου σκηνοθέτη Ζόζεφ Χεπ, ένα ανεκτίμητης αξίας πορτρέτο της ελληνικής πρωτεύουσας στην δεκαετία του ’20, που αποτελεί και την πρώτη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας.

* Το Άνθρωποι την Κυριακή (1929-30), μια ταινία – σπουδή πάνω στον ελεύθερο χρόνο, των γερμανών Ρόμπερτ Σίοντμακ (Robert Siodmak), Έντγκαρ Ούλμερ (Edgar G. Ulmer), και Ρόχους Γκλίζε (Rochus Gliese).

Και οι δύο ταινίες θα προβληθούν με ζωντανή μουσική επένδυση από τον συνθέτη Μηνά Αλεξιάδη.

*Τέλος, με ζωντανή μουσική επένδυση από τον Κ. Βήτα, θα προβληθεί η Κοινωνική Σαπίλα (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου, ταινία-πρόδρομο του νεορεαλισμού στην Ελλάδα, και πρώτο εγχώριο φιλμ κοινωνικής κριτικής, με ρεαλιστικό θέμα και περιβάλλον δράσης την εργατική τάξη, που η προβολή προκάλεσε αντιδράσεις. Η ταινία θεωρούνταν χαμένη μέχρι τα μέσα του 1980, όταν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της Στέλιος Τατασόπουλος ανακάλυψαν διασωθέντα υλικά της. Η πρώτη αποκατάστασή της, σε έγχρωμο ενδιάμεσο αρνητικό, ολοκληρώθηκε και προβλήθηκε το 1989. Το σχέδιο ψηφιακής αποκατάστασης της ταινίας, που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Πρόγραμμα Προβολών

28 Ιουνίου

Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ του Ζόζεφ Χεπ

Ζωντανή μουσική επένδυση: Μηνάς Αλεξιάδης

29 Ιουνίου

Άνθρωποι την Κυριακή των Robert Siodmak, Edgar G. Ulmer, Rochus Gliese

Διαβάστε   Η Αξιοποίηση του Κινηματογράφου στο Σχολικό Περιβάλλον

Ζωντανή μουσική επένδυση: Μηνάς Αλεξιάδης

30 Ιουνίου

Κοινωνική Σαπίλα του Στέλιου Τατασόπουλου

Ζωντανή μουσική επένδυση: Κ. Βήτα

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ (1924)