«Κινηματογραφική παιδεία: θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις» είναι ο τίτλος της κινηματογραφικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη (7/12) στην Αρχαία Ολυμπία (Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ), στο πλαίσιο του φετινού, επετειακού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που συνεχίζεται έως το Σάββατο.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στην πρώτη διοργάνωσή του το 1997, για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσέγγισε το ζήτημα του κινηματογράφου στην εκπαίδευση και της κινηματογραφικής παιδείας, οργανώνοντας διεθνές συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, κι ενώ έχει ήδη ανδρωθεί μια γενιά παιδιών που μεγάλωσε στην εποχή της ψηφιακής εικόνας, επανερχόμαστε, αναζητώντας το στίγμα, ανιχνεύοντας τις πρακτικές και τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν αυτά τα είκοσι χρόνια, τις προόδους που επιτεύχθηκαν. Τις αλλαγές που επέφεραν οι τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο κινηματογράφος είναι Λόγος. Είναι Γλώσσα και Τέχνη. Είναι το βασικό εργαστήρι έρευνας και καινοτομίας στον οπτικοακουστικό χώρο. Χωρίς τον κινηματογράφο δεν νοείται οπτικοακουστική παιδεία.
Προσκεκλημένοι θα είναι σημαντικοί εισηγητές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι θα αναδείξουν τη σημασία της αξιοποίησης του κινηματογράφου ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όχι ως απλό εργαλείο αλλά ως μέσο δημιουργικής έκφρασης των παιδιών. Και το πόσο σημαντικό είναι οι προβολές ταινιών να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όχι μέσω ενός πανιού στον τοίχο κι ενός laptop αλλά σε κανονικές συνθήκες προβολής.
Μέσα από τις εισηγήσεις της ημερίδας καλύπτεται μια ευρύτατη γκάμα ζητημάτων της οπτικοακουστικής παιδείας. Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Αναφορά σε επιτεύγματα και δυσκολίες δοκιμασμένων εφαρμογών. Εφαρμογές από μικρές και μεγαλύτερες δομές, σε μικρές και μεγαλύτερες κλίμακες, σε τυπικές και μη-τυπικές μορφές μάθησης. Αναπτύσσονται επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα για την είσοδο στο σχολικό πρόγραμμα ως υποχρεωτικό μάθημα ή ως μάθημα επιλογής. Γίνονται αναφορές για την αναγκαιότητα κοινών δράσεων σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για τρόπους ανταλλαγής εκπαιδευτικού υλικού και για ανάπτυξη εναλλακτικών δικτύων.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν τα 13λεπτα ντοκιμαντέρ του Philippe Meirieu για τους μεγάλους παιδαγωγούς Célestin Freinet (1896-1966), Anton Makarenko (1888-1939), Janusz Korczak (1878-1942), Paulo Freire (1921-1997), Fernand Oury (1920-1997).