“Το Τελευταίο Αετόπουλο”: Το ντοκιμαντέρ των Στέλιου Κούλογλου και Φωτεινής Λαμπρίδη για τον Βαγγέλη Σακκάτο κάνει πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 21.30 στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κάνει πρεμιέρα στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης η ταινία Το Τελευταίο Αετόπουλο (The Last Partisan) σε  σκηνοθεσία Στέλιου Κούλογλου και Φωτεινής Λαμπρίδη. Μια ταινία για τη δίψα για ζωή των ανθρώπων, που αξιοποιούν κάθε λεπτό για να παραδώσουν έναν καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές. Ένας τέτοιος, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ, Βαγγέλης Σακκάτος.
Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Δημοσιογράφος, βραβευμένος συγγραφέας-λογοτέχνης, εκδότης αλλά και μηχανουργός εργάτης ως πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανία όταν έφυγε μετά τη δίωξη του από την Ιερά Σύνοδο, ο 93χρονος Βαγγέλης Σακκάτος αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη. Στην Κολωνία, συναντά τους παλιούς του  συντρόφους, στις Βρυξέλλες διαδίδει το μήνυμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Νιώθει νέος, όπως όταν συμμετείχε στην αντίσταση ως αετόπουλο του ΕΑΜ, στα 13 του χρόνια στην Κεφαλονιά.

Παραμένει αεικίνητος και πιστός στις ιδέες του, έτοιμος για νέες μάχες απέναντι στην ακροδεξιά και σε όσους επιθυμούν να «πειράξουν» την ιστορική μνήμη. Συνεχίζει να είναι πολυγραφότατος  και να παρεμβαίνει με άρθρα και βιβλία. Ανάμεσα στα 40 βιβλία του, ξεχωρίζει αυτό που με το οποίο αποκάλυψε τις ιστορικές διαστρεβλώσεις στο βιβλίο  «Το μαντολίνο του λογαχού Κορέλι»,  που μεταφράστηκε στα ιταλικά, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη γειτονική χώρα. Eπιμένει ωστόσο να συστήνεται ως «συνδικαλιστής του εργατικού κινήματος». 

Διατηρεί το χιούμορ του, καθώς διηγείται τη δίωξη του από την Ιερά Σύνοδο, την φυλάκιση του και την ανυπακοή του στις οδηγίες της ασφάλειας, που τον προειδοποίησε να μην ασχοληθεί με τον εργατικό συνδικαλισμό στη Γερμανία. Στο πλάι του, η σύντροφος της ζωής του και συναγωνίστρια του Άννα, μας φιλοξενεί στο πατρικό της στην Καισαριανή, στο οποίο φυγαδεύτηκαν δεκάδες αγωνιστές στα Πέτρινα χρόνια.

Διαβάστε   Πρόσκληση κατάθεσης podcast από το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Θέλει να ζήσει, όχι γιατί φοβάται τον θάνατο, αλλά για να ολοκληρώσει το έργο του και εμφυσήσει κι άλλο την πίστη στον άνθρωπο, που μπορεί να αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας. Η ζωή είναι ωραία όταν είναι γεμάτη ιδανικά και ο χρόνος πιο πολύτιμος, όταν τον αξιοποιείς για το καλύτερο μέλλον των επόμενων γενεών.

Η ταινία γυρίστηκε σε Αθήνα, Κεφαλονιά, Βέλγιο και Γερμανία.