Τη διαδρομή Χόλιγουντ – Ελλάδα καλύπτει αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, με το αφιέρωμα «Τι Είναι Αυτό που το Λένε Αγάπη: από την Ύδρα στο Λος Άντζελες», που περιλαμβάνει αμερικανικές παραγωγές στην Ελλάδα, τις λεγόμενες runaway productions.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί η πρώτη αμερικανική παραγωγή στην Ελλάδα, το φιλμ Το Παιδί και το Δελφίνι του Ζαν Νεγκουλεσκό, με την μοναδική Σοφία Λορέν, καθώς και δύο ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη, την Ηλέκτρα, τη μεταφορά της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο και το Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά, μέρος της πολιτικής τριλογίας του σκηνοθέτη.
Το αφιέρωμα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το εργαστήριο Μετάφρασης, Διερμηνείας και Επικοινωνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 16 έως την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).
Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00 μ.μ στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί masterclass του Γιάννη Τζιουμάκη, καθηγητή Film and Media industries του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, με θέμα τις runaway productions. Το masterclass θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Πρόγραμμα προβολών
Κυριακή 16/2 21:00 Ηλέκτρα
Δευτέρα 17/2 21:00 Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά
Τρίτη 18/2 21:00 Το Παιδί και το Δελφίνι
Οι ταινίες του αφιερώματος:
Ηλέκτρα / Εlectra (Ελλάδα, 1962)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης / Michael Cacoyannis. Βασισμένη στο έργο του Ευριπίδη. Με τους: Ειρήνη Παπά, Γιάννη Φέρτη, Αλέκα Κατσέλη. Γλώσσα: Ελληνικά. Ασπρόμαυρη. 110΄.
Η Ηλέκτρα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της, Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα, και τον εραστή της, Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται, όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη. Και οι δυο μαζί θα θέσουν σε εφαρμογή το φονικό τους σχέδιο.
Η ταινία ήταν υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά / The Day the Fish Came Out (Ελλάδα – Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ, 1967)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης / Michael Cacoyannis. Με τους: Tom Courtenay, Sam Wanamaker, Colin Blakely. Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 109΄.
Η δράση λαμβάνει χώρα στο μέλλον, σε ένα φανταστικό, απομονωμένο ελληνικό νησί, την Κάρο. Ένα αμερικανικό αεροπλάνο συντρίβεται στις ακτές της Κάρου, ενώ οι δύο πιλότοι μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να αδειάσουν το επικίνδυνο πυρηνικό φορτίο στο νησί και να σωθούν. Παριστάνοντας τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, άνδρες του αμερικανικού στρατού καταφθάνουν στο νησί για να ανακτήσουν το φορτίο και να αποτρέψουν την καταστροφή. Η άφιξή τους προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και η ξεχασμένη Κάρος πλημμυρίζει από τουρίστες. Κι ενώ όλοι περνούν ξένοιαστα τον καιρό τους, ένας βοσκός που βρήκε το κιβώτιο με τα πυρηνικά υλικά, το πετά στη θάλασσα, με καταστροφικές συνέπειες.
Το Παιδί και το Δελφίνι / Boy On a Dolphin (ΗΠΑ, 1957)
Σκηνοθεσία: Ζαν Νεγκουλεσκό / Jean Negulesco. Σενάριο: Ivan Moffat, Dwight Taylor, David Divine. Με τους: Alan Ladd, Clifton Webb, Sophia Loren. Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, Έγχρωμη, 111΄.
Η Φαίδρα, μια νεαρή υδραία σφουγγαρού, κάνοντας μια κατάδυση στον βυθό της Ύδρας, ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ένα αρχαίο άγαλμα που απεικονίζει ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι. Εκμυστηρεύεται την ανακάλυψη αυτή στον σύντροφό της, Ριφ και στον άγγλο γιατρό του νησιού, τον δόκτορ Χόκινς, ο οποίος ταξιδεύοντας στην Δήλο, ανακαλύπτει ότι η κατασκευή του πολύτιμου αγάλματος αυτού ανάγεται στην περίοδο της ρωμαϊκής κατοχής και ότι πιστεύεται ότι έχει μαγικές ιδιότητες. Στην ταινία ακούγεται το εμβληματικό τραγούδι «Τι είν΄ αυτό που το λένε αγάπη» του Τόνυ Μαρούδα, το οποίο τραγουδά στα ελληνικά η Σοφία Λόρεν.
*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Το Παιδί και το Δελφίνι / Boy On a Dolphin (ΗΠΑ, 1957)