Τα βραβεία του 22ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο

Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο (SFGFF) που πραγματοποιήθηκε φέτος για 22η χρονιά, από 15 έως 22 Μαρτίου, με προβολές στο Delancey Street Screening Room, καθώς και διαδικτυακές προβολές. Συνολικά προβλήθηκαν 30 ταινίες: 8 μεγάλου μήκους, 9 μικρού και 13 ντοκιμαντέρ – παρουσιάζοντας το έργο Ελλήνων και Κυπρίων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο.

Το κοινό του φεστιβάλ συμμετείχε σε ερωτηματολόγιο μετά από κάθε προβολή, εκφράζοντας τη γνώμη του για τα βραβεία κοινού Άστρον. Η κριτική επιτροπή που αποτελείται από έντεκα επαγγελματίες του χώρου του κινηματογράφου/τέχνης επέλεξε τους νικητές των Βραβείων Κριτικής Επιτροπής σε 3 κατηγορίες ταινιών και 2 κατηγορίες ερμηνείας. Ακολουθούν αναλυτικά τα βραβεία, με δηλώσεις από τους κριτές για τα βραβεία αυτά.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΤΡOΝ

 

Ταινία Μεγάλου Μήκους

Αγαπημένη Ταινία Μεγάλου Μήκους: GUEST STAR, σε σκηνοθεσία Βασίλη Χριστοφιλάκη

2η θέση: ΚΡΕΑΣ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Νάκου

3η θέση: ANIMAL, σε σκηνοθεσία Σοφίας Εξαρχου

 

Ταινία Μικρού Μήκους

Αγαπημένη Ταινία Μικρού Μήκους: ΦΩΝΕΣ, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Κετέογλου Πούλια

2η θέση: ΑΒΕΛ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Καραμαγγιώλη

3η θέση: ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΤΑ, σε σκηνοθεσία Φοίβου Κοντογιάννη

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους (χρηματικό έπαθλο $1.000, χορηγία του Andrew Bridges και της Villa Levánta στο Costa Navarino)

ARCADIA

Η ταινία ARCADIA του Γιώργου Ζώη διεκδικεί επάξια της θέση της στο πάνθεον των σπουδαίων ταινιών φαντασμάτων, όπου οι ζωντανοί και οι νεκροί στοιχειώνουν ο ένας τον άλλο σε μια τραγωδία που είναι τόσο εύθραυστα διαυγής όσο και μυθικά εσχατολογική. Με αβίαστη ακρίβεια, ο Ζώης καλεί στην οθόνη ένα μίνι ελληνικό Twin Peaks στον Μαραθώνα – μια πόλη που, όπως τόσες πολλές στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της χαμηλής σεζόν, μετατρέπεται σε πόλη-φάντασμα. Μόλις εξατμιστούν οι τουρίστες οι κάτοικοί της  διακρίνονται μετά βίας από τις χαμένες ψυχές που περιπλανώνται στα μπαρ, τις παραλίες και τις ταβέρνες της. Η ARCADIA μάς υπενθυμίζει επίμονα ότι η απώλεια και η θλίψη αποδεικνύουν ότι αυτό που μας ενώνει είναι ότι δεν είμαστε ποτέ πραγματικά ελεύθεροι ο ένας από τον άλλο –οι νεκροί κουβαλάνε το βάρος μας τόσο όσο κι εμείς κουβαλάμε την απουσία τους. Ο Ζώης είναι ένας σημαντικός καλλιτέχνης, με εξαιρετική φαντασία ριζωμένη στην αρχαία μυθολογία, ενώ παράλληλα διαθέτει το πολυτιμότερο δημιουργικό τάλαντο – να μας ξυπνάει άμεσα τόσα πολλά συναισθήματα. Μία από τις πιο συγκινητικές και συναισθηματικά φορτισμένες ταινίες της χρονιάς, η ARCADIA τιμάται δικαίως με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Διαβάστε   "Άλογο του Πολέμου": Ελληνική πρεμιέρα στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ιστορία αγάπης, χρήματος και αναζήτησης του ανήκειν σε έναν καταυλισμό αυτόχθονων Αμερικανών

 

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ (χρηματικό έπαθλο $1.000, χορηγία του Δρ. Αλέξη Εξουζίδη)

TACK

Μεταξύ μιας εξαιρετικής συλλογής ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν μεγαλύτερες και μικρότερεςιστορικές αλλαγές, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες, το TACK ξεχωρίζει για την αμεσότητά του και την υψηλή κινηματογραφική τεχνική του στην καταγραφή του καθοριστικού κινήματος #MeToo στην Ελλάδα. Το TACK είναι ένα αγωνιώδες δικαστικό δράμα και μια ιστορία προσωπικής δύναμης. Η πρωτοφανής πρόσβαση της σκηνοθέτιδας στις πρωταγωνίστριες και τις οικογένειές τους καθώς πορεύονται μέσα από το τραύμα και την ταπείνωση αναζητώντας δικαιοσύνη, καθηλώνει τον θεατή στη συγκλονιστική ιστορία αυτών των γενναίων γυναικών που εμπνέει ελπίδα για αλλαγή και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Τιμητική Μνεία Ντοκιμαντέρ

Τιμητική μνεία απονέμεται στο βιογραφικό έπος ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΡΚΙΖΑ που μας ταξιδεύει μέσα από δεκαετίες ελληνικής μουσικής, του ταπεινού συνθέτη που έχει συνεργαστεί με πολλούς διάσημους τραγουδιστές στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

 

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους (χρηματικό έπαθλο $500, χορηγία του Κλέονα και Δημήτρη Σκούρτη στη μνήμη της μητέρας τους Κέιτι)

11:01

Αυτή η φρέσκια προσέγγιση μιας ιστορίας ενηλικίωσης έχει το ατού ενός ισχυρού καστ, και ειδικότερα μια πολυδιάστατη και λαμπρή ερμηνεία από τη Λωξάντρα Μαρία Λούκας. Οι ήρωεςφαίνονται αληθινοί και οι απροσδόκητοι δεσμοί τους πείθουν το κοινό. Μια συγκινητική ιστορία με εξαιρετική σκηνοθεσία που έμεινε στο μυαλό μας για μέρες μετά.

 

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής για τις Καλύτερες Ερμηνείες

 

Καλύτερη Ερμηνεία σε Ταινία Μεγάλου Μήκους (χρηματικό έπαθλο $1.000, χορηγία Ιδρύματος Pythia Fund των Courtney και Alexander Germanacos)

Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Το βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Ταινία Μεγάλου Μήκους απονέμεται στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου για τον ρόλο της στην ταινία ANIMAL της Σοφίας Έξαρχου. Η Βλαγκοπούλου στηρίζει την ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος, με ωμή συναισθηματική φυσικότητα που φέρνει στην επιφάνεια λανθάνουσες νότες της υπαρξιακής κρίσης της ηρωΐδας της. Η ερμηνεία της συμπληρώνεται εξαιρετικά από την υπέροχη δουλειά που έγινε στη φωτογραφία, το μοντάζ και τη σκηνοθεσία.

 

Καλύτερη Ερμηνεία σε Ταινία Μικρού Μήκους (χρηματικό έπαθλο $500, χορηγία του Ιδρύματος Pythia Fund των Courtney και Alexander Germanacos)

Λωξάντρα Μαρία Λούκας

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής για την Καλύτερη Ερμηνεία σε Ταινία Μικρού Μήκους απονέμεται στη Λωξάντρα Μαρία Λούκας για την ερμηνεία της στην ταινία 11:01. Μια πολύ ισχυρή ερμηνεία, πέρα από τα κριτήρια της τεχνικής. Θυμόμαστε ακόμα τα μάτια της, τα χέρια της, τον τρόπο που λαχταρούσε να συνδεθεί με αυτό που ποθούσε, αλλά της ήταν απαγορευμένο. Η ερμηνεία της είχε μια ειλικρίνεια που άγγιξε όλους μας, ένα ωμό συναισθηματικό βάθος που έκανε κάθε στιγμή να φαίνεται πραγματική. Δεν έπαιξε απλώς τον ρόλο – τον βίωσε, κάνοντάς μας να νιώσουμε βαθιά τον αγώνα της ηρωΐδας της.

Διαβάστε   Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

Το SFGFF εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της σε όλους τους κριτές του 2025: Για την Ταινία Μυθοπλασίας: τον συγγραφέα-σκηνοθέτη-παραγωγό-σχεδιαστή-στιχουργό-συνθέτη Νικόλαο Φραγκιά, τον κινηματογραφιστή και εκπαιδευτή κινηματογράφου Πολ Κμιέτς, τον καθηγητή κινηματογράφου και συγγραφέα Φίλιππο Φίλη και την επαγγελματία κινηματογραφικού Ρίτα Ρότι,

Για το Ντοκιμαντέρ: τον πρωτοπόρο των πολυμέσων και ειδικών εκδηλώσεων ΒabaLou, τον καλλιτέχνη και βετεράνο της κινηματογραφικής βιομηχανίας Τζέρι Ρόζενμπλουμ, την κινηματογραφίστρια και εκπαιδεύτρια στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης Λίζα Ξύδη,

Για την Ταινία Μικρού Μήκους: τη Νεοϋορκέζα ηθοποιό-τραγουδίστρια-ακτιβίστρια Ελεάννα Φινοκαλιώτη, τη σύμβουλο αφήγησης και μάρκετινγκ Λόρα Λάουντεν, τον κινηματογραφικό παραγωγό Χένρι Ρόζενταλ και τον μουσικό και κινηματογραφιστή Ντέιλ Σοφία.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο 2025 πραγματοποίησε την εναρκτήρια εκδήλωσή του το Σάββατο 15 Μαρτίου, στην αίθουσα Delancey Street Screening Room, με την προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους GREEK MOTHERS NEVER DIE, μετά την ταινία μικρού μήκους THE CARDINAL.

Το κοινό που συγκεντρώθηκε στο Embarcadero, δίπλα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, καλωσόρισαν ο Γενικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Κλέων Σκούρτης, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Νικολακάκη. Τιμώμενοι προσκεκλημένοι που απηύθυναν χαιρετισμό στο κοινό ήταν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών, Χρήστος Κάνιος, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο, Γρηγόριος Τασιόπουλος.

Άλλα μέλη του Φεστιβάλ που παρευρέθηκαν ήταν η Υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Δεξιώσεων, Τατιάνα Δρακάκη, η Υπεύθυνη τομέα Φιλοξενίας, Αγγελική Καραντζά, ο Συντονιστής τομέα Φιλοξενίας, Αλέξανδρος Γερμανάκος καθώς και η Νεκταρία Νοταρίδου και η Δέσποινα (Ίνα) Πραπαβέση.

Η σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Ρέιτσελ Σουΐσα παρουσίασε την ταινία της GREEK MOTHERS NEVER DIE, συνοδευόμενη από την παραγωγό της ταινίας, Ελεονόρ Ντέιλι.

Άλλοι προσκεκλημένοι που παρευρέθηκαν ήταν ο ηθοποιός και σχεδιαστής της αφίσας του Φεστιβάλ, Απόλλων Μπόλλας, ο ηθοποιός και δημοσιογράφος/κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, ο Βας Κινίρης από το Next SF και τον Σύλλογο Αδελφοποίησης Πόλεων Σαν Φρανσίσκο – Θεσσαλονίκης, η Άρτεμις Λεοντής, Καθηγήτρια Νεοελληνικών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Διευθύντρια του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι Κωνσταντίνος Χαροκόπος και Γιάννης Πλεξουσάκης από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ο σκηνοθέτης της μικρού μήκους δραματικής ταινίας WHISPERS, Λευτέρης Κετεόγλου Πούλιας, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ στις 20 Μαρτίου, η Αθηνά Κώνστη, από τον χορηγό του Φεστιβάλ John’s Grill, και η Κέισι Μπι, σύζυγος του Γενικού Προξένου Γρηγορίου Τασιόπουλου.

Διαβάστε   Η ισότητα των δύο φύλων στο σινεμά: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το Φεστιβάλ ολοκλήρωσε την 22η ετήσια διοργάνωσή του σε μια αίθουσα για την Τελετή Λήξης το Σάββατο 22 Μαρτίου, στο Delancey Street Screening Room.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή του Βραβείου “Spyros P. Skouras Lifetime Achievement Award” στον εξέχοντα κινηματογραφικό παραγωγό και στέλεχος, Sid Ganis, την οποία παρουσίασε η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Νικολακάκη.

Μετά την προβολή ενός βίντεο που ανέδειξε ορόσημα της λαμπρής του καριέρας, ο Sid και η Μαρία είχαν μια σύντομη συζήτηση στη σκηνή, με περιστατικά από τον χώρο του κινηματογράφου και αναμνήσεις.

Η απονομή του βραβείου ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για το Φεστιβάλ, καθώς ο Sid όχι μόνο συνέβαλε σε εμβληματικές ταινίες που κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου (THE EMPIRE STRIKES BACK, RAIDERS OF THE LOST ARK, TOP GUN, FATAL ATTRACTION, FORREST GUMP, AKEELAH AND THE BEE, κ.ά.), αλλά υπήρξε και σταθερός υποστηρικτής του SFGFF.

Επιπλέον, αυτή την περίοδο έχει αναλάβει ένα νέο εγχείρημα για τη δημιουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα της Τελετής Λήξης ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους ABEΛ, παρουσία του σκηνοθέτη της, Κωνσταντίνου Καραμαγγιώλη, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με το κοινό.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους WISHBONE, μετά την οποία έκαναν δηλώσεις η σκηνοθέτης/συν-σεναριογράφος Πέννυ Παναγιωτοπούλου και η συν-σεναριογράφος Κάλια Παπαδάκη.