Προβολές animation μικρού μήκους από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, και μια συζήτηση για τα ελληνικά κινούμενα σχέδια σήμερα, θα φιλοξενηθούν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Η εκδήλωση της ASIFA Hellas πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για την International Animation Day (IAD), που διοργανώνεται σε όλο τον κόσμο από την ASIFA, τη Διεθνή Ένωση Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων.
Ήταν 28 Οκτωβρίου του 1892, όταν το Theatre Optique στο Παρίσι φιλοξένησε αυτή που σήμερα αναγνωρίζεται ως η γέννηση του animation, και η πρώτη δημόσια παράσταση προβαλλόμενων κινούμενων εικόνων.
Σήμερα, 130 χρόνια μετά, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της σημασίας και της ομορφιάς της Τέχνης του animation σε μια ποικιλία Μέσων: Από τις εμπορικές αίθουσες με 3D animation και ειδικά εφέ, μέχρι την τηλεόραση, τη διαφήμιση, τη μουσική βιομηχανία, τα cross media, και το διαδίκτυο, τα κινούμενα σχέδια αναπτύσσονται και μεγαλώνουν ως μορφή Τέχνης, μέσα από ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και πολυμέσων που δημιουργούνται από ανεξάρτητους δημιουργούς, καλλιτέχνες, φοιτητές και παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Στην φετινή γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Κινουμένων Σχεδίων, η ASIFA Hellas, το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων θα προβάλει μια συλλογή από τα καλύτερα διεθνή animation μικρού μήκους των τελευταίων ετών, διεξάγοντας παράλληλα μια ανοιχτή συζήτηση για το ελληνικό animation σήμερα.
Την αφίσα της Διεθνούς Ημέρας Κινουμένων Σχεδίων για το 2023 σχεδίασε και εικονογράφησε ο Georges Schwizgebel.
Συζήτηση – Το ελληνικό animation σήμερα
Ποιο είναι το τοπίο των παραγωγών στην Ελλάδα; Συμβαδίζει το επίπεδο της τεχνικής και της αισθητικής εξέλιξης των εγχώριων δημιουργών, με το αντίστοιχο διεθνές; Ποιες είναι οι σχέσεις των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών με το εξωτερικό; Ποιες είναι οι επαγγελματικές τους ανάγκες, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, και πώς μπορούν οι εγχώριοι δημιουργοί να επωφεληθούν από τα εργαλεία που προσφέρει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου;
Συμμετέχουν οι animators, σκηνοθέτες και παραγωγοί, Ίριδα Ζιόγκα, Δάφνη Ξουράφη, Άγγελος Ρούβας και ο Σταύρος Σαββαΐδης, παραγωγός και διευθυντής του στούντιο Funny Tales. Τη συζήτηση συντονίζει ο Αλέκος Παπαδάτος, σκηνοθέτης και animator.
Προβολή – Animation μικρού μήκους από όλο τον κόσμο
Μετά το τέλος της συζήτησης θα ακολουθήσει μια επιλογή κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ιράν, τον Καναδά, την Κίνα, την Κύπρο, την Ταϊβάν, και την Ελλάδα, ταινίες animation που διέπρεψαν σε διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια.
- Deer in Traditional arts (1’31” – 2021, ΙΡΑΝ) Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Toroska Salari
- Morning Coffee (1’00” – 2015, ΗΠΑ) Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Tracy Miller-Robbins
- The Pioneers (9’40” – 2021, Καναδάς) Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Simon Cottee
- Fortune Cookie (3’50” – 2023, Ταϊβάν/USA) Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Fu Yang
- Swim (1’50” – 2017, Ινδία) Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Shweta Marathe
- Donks (6’36” – 2023, Αυστραλία) Σκηνοθεσία: Felix Colgrave, Παραγωγή: Zoë Medcraft
- Gorilla Tactics (3’23” – 2023, ΗΠΑ) Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Michael Long
- Elegy of Elephant (8’29” – 2023, Κίνα) Σκηνοθεσία: Lu Sijie, Παραγωγή: Ai Shengyin, Yu Haiyan
- Red Fire (11’00” – 2021, Ιράν) Σκηνοθεσία: Mona A.Shahi, Παραγωγή: Ehsan Tavassolizadeh
- Through the Looking Glasses (4’25” – 2022, ΗΠΑ) Σκηνοθεσία: Morgan L. Eng, Παραγωγή: Jocelyn Strait
- Hummings of a Hummingbird (2’07 – 2023, Κύπρος) Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Savvas Constantinou
- Pink Mountain (8’40” – 2022, Ελλάδα) Σκηνοθεσία: Thomas Kunstler, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Βασίλαρος
- Mine (8’00” – 2022, Ελλάδα) Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Δάφνη Ξουράφη