“Περάστε για ένα μεζεδάκι”: Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο 3ο Evia Film Project

Της Καλλιόπης Αλέτρα

Η φετινή διοργάνωση του Evia Film Project,  της πράσινης πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα είχε όλα: σινεμά, μουσική και πολλή… γαστρονομία!

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Ιουλίου Έλληνες και διεθνείς προσκεκλημένοι του Evia Film Project παρευρέθηκαν στο μεζεδοπωλείο “Λαγουδέρα” στον Αγιόκαμπο του δήμου Αιδηψού, όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό γεύμα με ποικιλία μεζέδων που επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι γεύσης Ελένη Ψυχούλη και Ιωάννα Σταμούλου, και να μάθουν για την ιστορία και την προέλευση του μεζέ, όπως και τη σχέση του με τη βιωσιμότητα και την έννοια του “zero food waste”.

Η οικοδέσποινα του event Ελένη Ψυχούλη καλωσόρισε τους καλεσμένους, και στη συνέχεια μίλησε για τις γέφυρες ανταλλαγής ανάμεσα στην Εύβοια και τη Θεσσαλία, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το τσίπουρο, σημειώνοντας πως μπορεί “το νερό να μας χαρίζει το ζην, αλλά το τσίπουρο μας χαρίζει το ευ ζην”!

Η κ. Ψυχούλη αναφέρθηκε στην προέλευση του τσίπουρου και του μεζέ. “Στο τσιπουράδικο δεν υπάρχει μενού. Ο μεζές προκύπτει από το τι βγάζει η ψαριά της ημέρας και είναι πάντα τοπικός”, παρατήρησε η κ. Ψυχούλη, αναφέροντας πως “στο τσιπουράδικο η μόνη παραγγελία που δίνουμε είναι με ή χωρίς (γλυκάνισο)”!

Αναφερόμενη στη σχέση του μεζέ με την τεχνική του “zero food waste” (καταπολέμηση της σπατάλης φαγητού και τροφίμων), η κ. Ψυχούλη σημείωσε πως η ιδέα του μεζέ ως “φαγητό της προηγούμενης μέρας” βασίζεται στη βιωσιμότητα, ενώ σημείωσε πως ο μεζές και τα τσιπουράδικα ευνοούν την κοινωνικοποίηση, καθώς είναι κα΄τι που μπορούν να απολαύσουν όλοι ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και απολαβών.

Διαβάστε   Έναρξη για το 3ο Evia Film Project με παρουσιαστή τον Φάνη Μουρατίδη

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, και ήταν ένα από τα ωραιότερα events της φετινής διοργάνωσης του Evia Film Project!