Στις 24 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 13 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Θόδωρου Αγγελόπουλου. Με αυτή την αφορμή, η οικογένειά του σε συνεργασία με το Cinobo, παρουσιάζουν μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του.
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 17:30, το Cinobo Όπερα θα φιλοξενήσει την βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία Μια Αιωνιότητα Και Μια Μέρα (1998). Την ειδική προβολή θα προλογίσουν συγγενείς και συνεργάτες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τιμώντας το έργο και την τεράστια συμβολή του στο σινεμά.
Ο εμβληματικός Έλληνας σκηνοθέτης που συγκαταλέγεται στη λίστα με τους σημαντικότερους δημιουργούς όλων των εποχών, έχει αφήσει το δικό του στίγμα στο παγκόσμιο σινεμά, αποσπώντας αμέτρητα διεθνή βραβεία και δημιουργώντας τη δική του κινηματογραφική ”σχολή”. Λιτός και αφαιρετικός, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παραμένει ένας βαθιά επιδραστικός δημιουργός που επηρεάζει μέχρι και σήμερα με το έργο του και την μοναδική του ματιά στον κινηματογράφο και τη ζωή.
Πληροφορίες
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 | Ώρα 17:30
Cinobo Όπερα (Ακαδημίας 57, Αθήνα)
Λίγα λόγια για την ταινία
O Αλέξανδρος, ένας μεσόκοπος συγγραφέας, ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Από το ποίημα λείπουν λέξεις, κι ο Αλέξανδρος αποπειράται να τις συγκεντρώσει, να τις αγοράσει, όπως έκανε για τις δικές του λέξεις και ο Σολωμός. Οι λέξεις μπαίνουν στο παζλ της συμπλήρωσης του ημιτελούς αριστουργήματος, για να στοιχειώσουν και τη ζωή του Αλέξανδρου. Όμως οι δυνάμεις του έχουν εξαντληθεί, και ο ίδιος βαδίζει προς το θάνατο. O χρόνος που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Μόνο μία κίνηση υπάρχει ακόμα: μια τυχαία συνάντηση μ’ ένα άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών. Προσκολλάται σ’ αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από τη γνώση του, ν’ αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει.
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Bruno Ganz, Isabelle Renauld, Fabrizio Bentivoglio, Αχιλλέας Σκέβης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ίρις Χατζηαντωνίου, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Κούρος, Αλεξάνδρα Λαδικού, Αλέκος Oυδινότης, Βασίλης Σεϊμένης
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Διάρκεια: 130′
Λίγα λόγια για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1935. Φοίτησε στο δημοτικό και γυμνάσιο Αχαρνών με συμμαθητές και φίλους όπως ο Αλέκος Φασιανός, ο Χρήστος Γιανναράς και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Το 1953 μπήκε στη Νομική Σχολή Αθηνών και το 1961 μετακόμισε στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα Γαλλικής Φιλολογίας και Φιλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Έπειτα από εισαγωγικές εξετάσεις, έγινε δεκτός στην περίφημη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στη συνέχεια στο Musee de l’Homme κοντα στον εθνολογο. Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, έπειτα από παρότρυνση της σκηνοθέτιδας Τώνιας Μαρκετάκη. Το 1965, οι Φορμινξ, δηλαδή ο σπουδαίος Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο αδελφος του Νίκος, του προτείνουν να γυρίσει μια ταινία που θα προωθούσε την περιοδεία τους στην Αμερική. Τότε, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, κανει και το πρωτο γυρισμα στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί ντε Σπορ, σε συναυλία του συγκροτήματος, με 8.000 θεατες. Το 1968 κέρδισε το πρώτο του βραβείο, με την πρώτη του μικρού μήκους ταινία Εκπομπή, με την οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1970 η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο Αναπαράσταση, σαρώνει τα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κερδίζει το Βραβείο Ζωρζ Σαντούλ για την καλύτερη ταινία που προβλήθηκε στη Γαλλία το 1971, το Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Hyeres και πολλές ακόμη σημαντικές διακρίσεις. Ακολούθησαν οι Μέρες του ’36 (1972), Ο Θίασος (1975) και Οι Κυνηγοί (1977) Οι ταινίες του διακρίνονται σε σημαντικά Φεστιβάλ στο Βερολίνο, το Λονδίνο, το Σικάγο, τις Κάννες, το Τόκιο, την Ταορμίνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλου. Το 1984 κερδίζει το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών, για την ταινία Ταξίδι στα Κύθηρα. Το 1988, κερδίζει το Αργυρό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για το Τοπίο στην Ομίχλη. Το 1991 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών με το Το Μετέωρο Βήμα Του Πελαργού. Το 1992 του απονέμεται το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από την Γαλλική Δημοκρατία. Το 1995 επιστρέφει στο Φεστιβάλ Καννών με Το Βλέμμα του Οδυσσέα, κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, καθώς και το Βραβείο FIPRESCI. Το 1998, κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, με την ταινία Μία Αιωνιότητα Και Μια Μέρα. Ακολούθησαν οι ταινίες Το Λιβάδι Που Δακρύζει (2004) και Η Σκόνη του Χρόνου (2008). Έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιανουαρίου 2012, έπειτα από τροχαίο ατύχημα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Η Άλλη Θάλασσα, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σήμερα, θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών.