Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ηρακλή Λογοθέτη με τίτλο “Η Αισθητική Ανθρωπολογία στον Κινηματογράφο του Θανάση Ρεντζή” από τις Εκδόσεις Αιγόκερως, που αφορά στο πολυσχιδές, καινοτόμο και λίαν πρωτοποριακό έργο, του Θανάση Ρεντζή.
Η μαθήτρια του Ρεντζή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” της ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κα. Βασιλική Κάππα, που γνώριζε το κείμενο, εισηγήθηκε την έκδοσή του, ως συνεργάτης του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου, που οργάνωσε αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη φροντίδα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και προεξάρχοντος των Εκδόσεων ΚΟΥΙΝΤΑ, Χρήστου Καρακάση, σε 300 αντίτυπα – εκτός εμπορίου – που διανεμήθηκαν δωρεάν στους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ.
Με την ευκαιρία αυτή, το κείμενο ξανακοιτάχτηκε, ανασυντάχθηκε, συμπληρώθηκε κι επικαιροποιήθηκε. Ακολούθως παραδόθηκε στα χέρια του Δημήτρη Αρμάου, που ανέλαβε την τυπογραφική επιμέλεια και συνέταξε το επίμετρο. Ο εισηγητής και πρωτεργάτης της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα, και συγγραφέας του έργου: “Μύθος, Κινηματογράφος, Σημειολογία – Κρίση της Αισθητικής”, Σωτήρης Δημητρίου, αναφέρει επιγραμματικά στην καίρια εισαγωγή του: «Συνήθως, όταν ένας συγγραφέας, δοκιμιογράφος η κριτικός, έρευνα και παρουσιάζει έναν δημιουργό και το έργο του, θεωρώντας ότι ή μελέτη εντάσσεται, πέρα από την καλλιτεχνική, η πολιτική, η άλλη διάστασή της, στο πεδίο της ιστορικής κατάθεσης και όχι της μυθιστορηματικής βιογραφίας, χρησιμοποιεί τα καθιερωμένα «εργαλεία» της ιστοριογραφίας. Αυτό σημαίνει ότι τηρεί την «εξ αποστάσεως» παρατήρηση, ότι χειρίζεται τα κριτήρια της αντικειμενικότητας, ότι περιστέλλει κάθε συγκινησιακή προσέγγιση και, γενικά, ότι επιδιώκει να μεταφράσει το έργο με όρους επιστημονικής, άρα ψυχρής, θεώρησης.
Με το βιβλίο του, ο Ηρακλής Λογοθέτης ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη μέθοδο. Εξετάζει τον Θανάση Ρεντζή και το έργο του σαν ζωή, στο πνεύμα του Ortega y Gasset· δηλαδή τον εξετάζει ταυτόχρονα σαν βίωμα, στοχασμό και ιστορική πράξη. Εισδύει στον κόσμο του δηλαδή, στο δημιουργικό έργο του, με σαφή πρόθεση να συγχρονιστεί με τις ενδότερες πνευματικές αναζητήσεις του.
Το βιβλίο του Ηρακλή Λογοθέτη έρχεται να καλύψει το κενό αυτό, όπως είχε ξεκινήσει να το κάνει ο Ρεντζής».