Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια εκδρομή» πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που πραγματοποιεί το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη. Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν, μεταξύ άλλων, μέλη της οικογένειας του Τάκη Κανελλόπουλου, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, καθώς και ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης.
Για την έκθεση και το φετινό αφιέρωμα μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Ανδρεαδάκης, αναφέροντας: «Ο Τάκης Κανελλόπουλος είναι ο μόνος σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου ο οποίος έζησε όλη τη ζωή του και γύρισε όλες τις ταινίες στη Θεσσαλονίκη και στην γύρω περιοχή. Το Φεστιβάλ δεν κάνει βέβαια για πρώτη φορά αφιέρωμα στο έργο του, έχει κάνει και στο παρελθόν. Πιστεύω ότι κάθε τόσο θα πρέπει να γίνεται ένα αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο για να θυμόμαστε, να εκτιμούμε, να τον τοποθετούμε στο πλαίσιο της εποχής, αλλά και να διαπιστώνουμε κάθε φορά το πόσο επίκαιρος ήταν, το πόσο σημαντική είναι αυτή η ρομαντική ποιητική γραφή του και το πόσο περήφανοι πρέπει να είμαστε που δραστηριοποιούμαστε και ζούμε σε αυτή την περιοχή που περπάτησε αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος».
Ο επιμελητής του αφιερώματος, Μανώλης Κρανάκης, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Νίκο Πάστρα, ανέλαβαν την επιμέλεια της έκθεσης η οποία προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στη φιλμογραφία του σπουδαίου δημιουργού που έζησε και γύρισε τις ταινίες του στην Θεσσαλονίκη. «Η έκθεση είναι συνοδευτική του αφιερώματος. Η ιδέα ήταν να υπάρξει μία έκθεση η οποία στην ουσία θα συστήνει τον Τάκη Κανελλόπουλο από την αρχή. Ο Τάκης Κανελλόπουλος ήταν ένας υποτιμημένος και παραγκωνισμένος σκηνοθέτης. Εκτός από τις πρώτες ταινίες του, οι υπόλοιπες δεν ήταν τόσο γνωστές. Ουσιαστικά, είναι ο μόνος σκηνοθέτης από τη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε, έζησε, έκανε όλες του τις ταινίες και πέθανε στη Θεσσαλονίκη. Δεν πήγε στην Αθήνα για να δουλέψει και αυτό το πλήρωσε σε επίπεδο φήμης και δουλειάς. Επομένως, η έκθεση λειτουργεί και εκπαιδευτικά», σχολίασε ο κ. Κρανάκης, ευχαριστώντας την οικογένεια του Τάκη Κανελλόπουλου για τη βοήθεια που προσέφερε στη διαμόρφωση του αφιερώματος.
Η ρομαντική ματιά του Τάκη Κανελλόπουλου ξετυλίγεται μέσα από μια οπτικοακουστική κάψουλα. Εικόνες από το σύνολο των ταινιών του, χάρτες με τα γεωγραφικά κομβικά σημεία της πορείας του, καθώς και βίντεο και ηχητικές αφηγήσεις από διακεκριμένα πρόσωπα του καλλιτεχνικού κόσμου, πλαισιώνουν το αφιέρωμα, σε μία προσπάθεια να συστήσουν ξανά τον εμβληματικό δημιουργό στο κοινό.
Διάρκεια και ωράρια έκθεσης:
2–12 Νοεμβρίου 10:00–22:00
13-30 Νοεμβρίου 10:00–18:00
(Δευτέρα κλειστά)
Δυτικό Φυλάκιο Εισόδου Πύλης 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Ελεύθερη είσοδος