Άνοιξαν οι καταθέσεις για την Αγορά του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Αγορά του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου 2025, προσκαλεί τους κινηματογραφιστές να καταθέσουν δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ σε επεισόδια, καθώς και ντοκιμαντέρ για παιδιά, στα τμήματα Thessaloniki Pitching Forum και Agora Docs in Progress, ενώ φέτος παρουσιάζει και τη νέα της πρωτοβουλία, το Agora XR Lab.

Η Αγορά, αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης και επαφής ανάμεσα σε δημιουργούς, παραγωγούς και αγοραστές από ολόκληρο τον κόσμο, παρέχοντας υποστήριξη στο είδος του ντοκιμαντέρ σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η Αγορά του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 7-15 Μαρτίου 2025.

Οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους τις περιοχές της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media και σε συνεργασία με το DAE (Documentary Association of Europe). Σε ένα φιλικό και προσιτό περιβάλλον, επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας συναντούν σκηνοθέτες και παραγωγούς, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, για να συζητήσουν τις ταινίες τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το Ίδρυμα Ωνάση απονέμει το Onassis Film Award σε ένα ελληνικό πρότζεκτ της Αγοράς του Φεστιβάλ που συμμετέχει είτε στο Thessaloniki Pitching Forum είτε στο Agora Docs in Progress. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και στόχος του είναι να αναδείξει ανερχόμενους δημιουργούς.

 

THESSALONIKI PITCHING FORUM

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 9 Σεπτεμβρίου 2024

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 2 Δεκεμβρίου 2024

H Αγορά φιλοξενεί για μία ακόμη χρονιά το Thessaloniki Pitching Forum, μια πρωτοβουλία που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ταινιών ντοκιμαντέρ. Το Thessaloniki Pitching Forum εξερευνά τα όρια του είδους, προσκαλώντας δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ σε επεισόδια, ντοκιμαντέρ για παιδιά.

Διαβάστε   Ο συντηρητισμός της ιστορικότητας του Φεστιβάλ των Καννών και η διαμάχη με το NETFLIX

Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα πρότζεκτ τους και να λάβουν γνώμες, απόψεις και εποικοδομητικά σχόλια σε ένα διήμερο διαδικτυακό εργαστήριο, όπου θα δουλέψουν στο υλικό τους και θα προετοιμαστούν για την παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Pitching Forum, ενώπιον ενός πάνελ από ειδικούς του χώρου. Παράλληλα, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Στην τελική επιλογή θα συμπεριληφθούν 14 πρότζεκτ, τα οποία θα απευθύνονται σε διεθνές κοινό. Στην Αγορά του 27ου ΦΝΘ απονέμονται τα εξής βραβεία: Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σε Ανάπτυξη του Ιδρύματος IEFTA, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, Βραβείο ΕΡΤ σε ελληνικό πρότζεκτ (2.000 ευρώ), Υποτροφία για το Script2Film Doc Lab του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2025), Βραβείο DAE (συμβουλευτικές συνεδρίες), Βραβείο Aylon Productions Digital Services (ψηφιοποίηση υλικού), Βραβείο Beldocs (διαμονή και διαπίστευση στο Φεστιβάλ της Σερβίας, Μάιος 2025) και Βραβείο DOK Leipzig Accelerator (επιλογή ενός πρότζεκτ για συμμετοχή στο πρόγραμμα Open Program και 2 δωρεάν διαπιστεύσεις, Οκτώβριος 2025).

Πρόσφατες ολοκληρωμένες ταινίες που συμμετείχαν στο Thessaloniki Pitching Forum είναι οι: Αδέσποτα Κορμιά σε σκηνοθεσία Ελίνας Ψύκου (Διαγωνιστικό CPH:DOX 2024), Cadillac Dreams σε σκηνοθεσία Elene Mikaberidze  (CPH:DOX 2024), We Will Not Fade Away σε σκηνοθεσία Alisa Kovalenko (Berlinale Generation 14plus 2023),  A Steady Job σε σκηνοθεσία Mattia Colombo, Gianluca Matarrese (ΦΝΘ 2023), Mighty Afrin: In the Time of Floods σε σκηνοθεσία Άγγελου Ράλλη (ΦΝΘ 2023), Karaoke Nation σε σκηνοθεσία Einari Paakkanen (CPH:DOX 2022, Visions du Réel 2022), Boylesque σε σκηνοθεσία Bogna Kowalczyk (Hot Docs 2022) κ.ά.

Διαβάστε   Το πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

 

AGORA DOCS IN PROGRESS

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 9 Σεπτεμβρίου 2024

Προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων: 13 Δεκεμβρίου 2024

Η Αγορά προσκαλεί δημιουργούς ντοκιμαντέρ που βρίσκονται στο στάδιο του post-production και αναζητούν διανομέα, πρεμιέρα σε φεστιβάλ ή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των ταινιών τους, να καταθέσουν τα πρότζεκτ τους στο τμήμα Agora Docs in Progress. Ανάμεσα στα ελληνικά ντοκιμαντέρ που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο τμήμα τα τελευταία χρόνια συναντούμε τα: Tack της Βάνια Τέρνερ (Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers ΦΝΘ 2024), Λεσβία της Τζέλης Χατζηδημητρίου (Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers ΦΝΘ 2024), Πανελλήνιον των Σπύρου Ματζαβίνου και Κώστα Αντάραχα (Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers ΦΝΘ 2024), Νύχτες και μέρες με τη Δήμητρα Κ. της Εύας Στεφανή (Διεθνές Διαγωνιστικό ΦΝΘ 2021), Όταν ο Βάγκνερ γνώρισε τις ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου (Διαγωνιστικό Sarajevo 2022, Διεθνές Διαγωνιστικό ΦΝΘ 2019), Επόμενος σταθμός: Ουτοπία του Απόστολου Καρακάση (ΦΝΘ 2015, Sarajevo 2016) κ.ά. Το Agora Docs in Progress είναι ανοιχτό σε δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ σε επεισόδια και ντοκιμαντέρ για παιδιά.

Στο τμήμα Agora Docs in Progress συμμετέχουν ταινίες ντοκιμαντέρ που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή τους. Σκηνοθέτες και παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους σε αγοραστές, συμπαραγωγούς, sales agents και προγραμματιστές διεθνών φεστιβάλ, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους.

Οι ταινίες έχουν, επίσης, την ευκαιρία να διαγωνιστούν για μια σειρά από σημαντικά βραβεία, όπως το βραβείο post-production υπηρεσιών από την εταιρεία Two Thirty Five και το βραβείο υποτιτλισμού από το Νεανικό Πλάνο.

Οι δημιουργοί των επιλεγμένων πρότζεκτ θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την παρουσίασή τους στους επαγγελματίες του χώρου και να λάβουν συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους σε συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.

Διαβάστε   Τα βραβεία της Αγοράς του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Thessaloniki Pitching Forum και το Agora Docs in Progress φιλοξενούν πρότζεκτ από τις εξής χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Κόσοβο*, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Μολδαβία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τσεχία, Τυνησία και Τουρκία.

Για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και επιπλέον πληροφορίες για την Αγορά του ΦΝΘ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ https://www.filmfestival.gr/el/professionals/agora-docs ή να επικοινωνήσουν στο e-mail agora@filmfestival.gr