Σινεμά με τον Φρόυντ: Προβολή της ταινίας “Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι” από την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά τον κύκλο προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ», που φέτος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

Ο κύκλος προβολών κλείνει για τη φετινή σεζόν με την ταινία Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 17.00 μ.μ στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101).

Συζητούν οι: Νίνος Φένεκ Μικελίδης, κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας

                      Ιφιγένεια Καλαντζή, θεωρητικός και κριτικός κινηματογράφου

                      Όλγα Μαράτου, ψυχαναλύτρια

Τη συζήτηση συντονίζει η Λίζα Νικολοπούλου.

Θα ακολουθήσει πάρτυ στο φουαγιέ του Τριανόν.

 

Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι / Suddenly, Last Summer (ΗΠΑ, 1959, 114′)

Σύνοψη: Νέα Ορλεάνη, δεκαετία του ’30. Η αριστοκρατική και εύπορη  χήρα Βάιολετ Βέναμπλ, περνά τις διακοπές του καλοκαιριού σε μακρινά ταξίδια με τον γιο της Σεμπάστιαν. Εκεί, ο Σεμπάστιαν γράφει ένα ποίημα, που προετοιμάζει όλους τους προηγούμενους μήνες. Εκείνο όμως το καλοκαίρι η μητέρα αδυνατεί να ταξιδέψει. Αντ’ αυτής, τον Σεμπάστιαν συνοδεύει η εύθραυστη ψυχικά εξαδέλφη του Κάθριν. Σ’ αυτό το ταξίδι ο Σεμπάστιαν πεθαίνει. Η μητέρα του, αρνούμενη να δεχτεί τη συνταρακτική μαρτυρία της Κάθριν γύρω από τις συνθήκες θανάτου του γιου της, καλεί τον ψυχίατρο Δρ. Κιούκροβιτς και του ζητά να υποβάλλει την ανιψιά της σε λοβοτομή, προσφέροντάς του ως αντάλλαγμα μια σημαντική δωρεά, ώστε εκείνος να μπορέσει να συνεχίσει τις έρευνές του.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό μονόπρακτο του Τ. Γουίλιαμς (1948), ο οποίος όμως δεν ενέκρινε την κινηματογραφική διασκευή από τον Γκορ Βιντάλ που έγραψε το σενάριο. Και σε αυτήν του την ταινία, ο Μάνκιεβιτς επιχειρεί να αναδείξει τις ψυχικές συγκρούσεις, σε ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς, το οποίο παρότι γράφεται και γυρίζεται την εποχή της μακαρθικής λογοκρισίας, διαπραγματεύεται ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία, η τρέλα και ο κανιβαλισμός. Ο ποιητής Σεμπάστιαν, που γνωρίζουμε μέσα από το λόγο των δύο γυναικών, η δεσποτική μητέρα και η απειλή της λοβοτομής αποτελούν αυτοβιογραφικές αναφορές που διατρέχουν το έργο του Γουίλιαμς και μας παραπέμπουν ειδικότερα στο Γυάλινο Κόσμο (1944).

Διαβάστε   Θέλουμε περισσότερες γυναίκες στη μετα-παραγωγή

Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Τέιλορ (Χρυσή Σφαίρα, υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου), Κάθριν Χέπμπορν (υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου), Μοντγκόμερι Κλιφτ

Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.